Samlade lyssnar de till utvärderingen av deras innovationsprojektarbete. Från vänster Saido Mohamed Omar, Sabrin Abdi, Emilia Olesen och Samija Ahmed Warsame.
Foto: Veronica Rigtorp

Finurliga innovationer gjorda av niondeklassare

BORLÄNGE. ”Vi vill involvera unga i samhällsutvecklingen”, skriver 2047 Science center. Det gör de bland annat genom projektet Innovationskraft. Några tjejer från Forssaklackskolan antog utmaningen och överraskade med en fiffig studsmatta för dans som ska locka till integration.

Innovationskraft ett projekt som 2047 Science Center driver sedan några år tillbaka. Ett hundratal elever från Forssaklackskolan visade i en digitalframställan sina innovationer där årets utmaning handlar om Borlänges nya bostadsområde och en hållbar arena. Uppdragsgivare är Borlänge Energi och Borlänge kommun.
Innovationskraft är ett projekt för Borlänges niondeklassare där de löser riktiga uppdrag och utmaningar hos företag och organisationer i Dalarna. 2047 Science Center driver Innovationskraft sedan några år tillbaka.

Årets utmaning handlar om Borlänges framtida bostadsområde och en hållbar arena.
Gruppen som visade sin innovation hade lyckats med både hållbarhet, energiförsörjning, långtidstänk och integration i sitt koncept.
Sabrina Abdi, Samija Ahmed Warsame, Emilia Olesen och Saido Mohamed Omar kom på en fiffig studsmatta som har sensorer som omvandlar den energi som avges när någon dansar/studsar på mattan.
Genom kablar överförs den energin till en generator som producerar el som i sin tur driver en storbildskärm som visar olika populära danser, som de på studsmattan kan dansa efter.
För att dansa behövs inget språk, detta ger möjlighet till integreras, utan kunskap om varandras språk.
– Man kan studsa och dansa utan att behöva tänka på sina olikheter, säger Saido Mohamed Owar.
Innovationen stödjer de globala målen nummer 4 och 13.

Samlade lyssnar de till utvärderingen av deras innovationsprojektarbete. Från vänster Saido Mohamed Omar, Sabrin Abdi, Emilia Olesen och Samija Ahmed Warsame.

Mattan och storbildsskärmen är hållbara och en engångskostnad vid inköp, förklarar gruppen vid presentationen.
Det blir fina lovord för bland annat bra presentation, fin logo och inte minst för den fantastiska innovationen, från stadsarkitekt Pernilla Wåhlin Norén, och av 2047:s Amanda Grafström och Anna-Lena Rågfälts.

Deras innovation fick bra respons i Innovationskraftprojektet. Från vänster Saido Mohamed Omar, Sabrin Abdi, Emilia Olesen och Samija Ahmed Warsame.

Årets uppdrag handlar om ”Den hållbara staden” och fokus för projektet är Jakobsdalen och Domnarvsvallen i Borlänge.
Eleverna får uppdrag med hållbarhet och innovation i fokus. Det är en unik möjlighet för eleverna att vara delaktiga och få möjlighet att påverka det nya området i Borlänge och den framtida hållbara arenan.
Uppdragsgivare till eleverna är Borlänge kommun och Borlänge Energi. Skolor som medverkar i år är Forssaklackskolan och Maserskolan.
Redovisningen synliggöra elevernas idéer kring hållbarhetsfrågor och innovation i deras framtida bostadsområde.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS