Mats Lundberg, medtimrare och Anders Nordahl, medlem i Skifsens Vänner är några av de som arbetar ideellt med att bygga svenskstugan. Foto: Lisa Björklund

Finngården Skifsen byggs ut med svenskstuga

FREDRIKSBERG. Just nu byggs en svenskstuga på finngården Skifsen i Fredriksberg. – Den börjar stå på plats. Det ska bli ett rum och kök med skorsten. Cirka 50 kvadratmeter stort, säger Anders Henriksson, som är timmerman och driver Grangärde Bygg och Timmerhus AB.

Timmerstockarna har anlänt till finngården Skifsen i Fredriksberg. Här ska det byggas en stuga, identisk med hur en sådan kunde se ut 1750. Med hjälp av en fyrhjuling med kran forslas timret de sista 300 meterna till platsen där finngården ligger. Uppdraget har Anders Henriksson fått av den ideella föreningen Skifsens Vänner.

Anders Hansson. Foto: Privat

På finngården finns redan en fungerande rökbastu, ett kokhus med spis och ett hus för matförvaring, bland annat. Dessa liknar de hus som finnarna byggde i början av 1600-talet. Nu ska de få sällskap av en så kallad svenskstuga från 1750.
– Vi vill visa en utveckling på den här finngården och inte fastna vid hur det såg ut när skogsfinnarna kom 1620. Tanken är att vi ska ha en gård så som den såg ut på 1750-talet med byggnader från både 1600- och 1700-talet. Nu tar vi ett steg till så att gården blir komplett, säger Susanne Andersson, ordförande för Skifsens Vänner.

Stommen till svenskstugan på Finngården Skifsen.

Platsen som finngården ligger på är omgiven av djup granskog och ligger rofyllt intill sjön Skifsen. Här är riktig vildmark. Området är ett av de sex ställen som finnarna valde att bosätta sig på i Säfsen. På platsen bodde de fram till mitten av 1940-talet – utan ström. Vatten hämtades ur en källa och toaletten hade de i skogen. I takt med att tiderna förändrades, skiftade levnadsvanorna.
– Precis som vi gör i dag, följde skogsfinnarna utvecklingen. De bodde inte jämt i rökstugor utan skorsten. Alltmer assimilerade de sig med svenskarna och de byggde mer och mer som dem. I början fanns det inga fönsterglas. De kom först i mitten på 1700, säger Susanne Andersson.

Stolpboden på Finngården Skifsen. Användes till matförvaring.

De är runt åtta personer som hjälps åt med att uppföra svenskstugan. Några från Skifsens vänner och några från Grangärde Bygg och Timmerhus. Stommen till huset hoppas de ska stå klar i vinter. Tak och övriga arbeten ska göras nästa år.
– Vi tar små steg hela tiden. Det sker ideellt och det får lov att ta den tid det tar.

Susanne Andersson, ordförande i föreningen Skifsens Vänner.

Hur kommer huset att se ut när det är klart?
– Det är samma timmer som de övriga stugorna som redan finns på platsen. Huset grånar med tiden, det målas inte. Invändigt ska stugan inredas med fyra britsar och ett stort bord. Möblerna snickras på bygden, säger Anders Nordahl, medlem i Skifsens Vänner.
– Det kommer finnas en kamin och en järnspis. En murstock med en kamin på ena sidan och en järnspis på den andra. Rena timmerväggar naturligtvis. Det blir enkelt, säger Susanne Andersson.

På Finngården Skifsen finns skogsfinska karaktärsbyggnader som:
en fungerande rökbastu, ett kokhus med spis, rökstuga, en ria och en stolpbod – det vill säga ett hus för matförvaring. Snart får de sällskap av en så kallad svenskstuga som den kunde se ut år 1750.

Timret forslas från vägen till fnngården med hjälp av en fyrhjulimg med kran.

 

Stugor så som finnarna byggde dem på 1600-talet.
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS