Säterbördige magikerna Pontus Lindman, numera bosatt i Smedjebacken, gick till final i TV4:s “Talang” efter att ha fått flest röster av alla i semifinalen. Talang-finalen direktsänds den 17 mars. Bilden togs i samband med det första avsnittet som Pontus var med i.
Foto: TV4/TV4Play

Final väntar för Säterbördige Pontus: ”Jag repar för fullt”

SÄTER. Säterbördige magikern Pontus Lindman gjorde, minst sagt, succé i semifinalen av ”Talang”. Han fick flest röster av alla och nu väntar den direktsända finalen, som avgörs den 17 mars. – Juryn kallade min akt för ”underhållning i världsklass”, det håller jag fortfarande på att smälta, säger Pontus Lindman.

När Lokalt i når magikern, som numera är bosatt i Smedjebacken, håller han som bäst på att öva manus inför finalnumret.
– Det är runt tio dagar kvar nu (när intervjun görs) så jag repar för fullt och gör de sista förberedelserna. Jag läser manus här hemma i huset och på gården på dagarna och sedan har jag en annan plats där jag tränar på det rent praktiskt på kvällarna. Tricket kräver vissa förutsättningar, berättar Pontus.

Men vi backar bandet till den 3 mars då Pontus, i den direktsända semifinalen, fick juryn att helt tappa hakorna. Tricket gick ut på att be jurymedlemmen David Batra att välja ut en av de 18 personerna som stod på scenen med varsin skylt. Batra valde ”rätt” person, som representerade ett otäckt minne från någon i publiken, och tricket avslutades med att Pontus Lindman själv plötsligt hade lämnat scenen och dök upp mitt i publiken, till både juryns och publikens stora jubel och förvåning. Sedan meddelade att det var hans eget barndomsminne (när jag höll på att drunkna) som Batra hade valt ut.
”Jag förstår inte vad som har hänt. Du är ett geni. Det här var det mest underhållande jag har sett under hela Talangs historia!”, utbrast jurymedlemmen Johanna Nordström.
”Detta var världsklass, total världsklass! Jag sitter här i något slags tillstånd av både chock, skräck och fascination. Och så är du så lugn hela tiden”, berömde Helena Bergström.
Borlängebördige jurymedlemmen Viktor Norén skrädde inte orden:
”Vanligtvis med magi sitter man efteråt och tänker: ´Hur gjorde han det där?´ Men så var det inte nu. I stället var känslan: Han kan trolla! Han är en trollkarl, jag accepterar det. Han är Harry Potter!” sade Norén.

Pontus Lindman intervjuas av programledaren Pär Lernström direkt efter att det stod klart att 27-åringen från Säter är klar för final i “Talang”. Foto: TV4/TV4play

Vad säger du om berömmet från juryn?
– Det känns fantastiskt kul att juryn kallade min akt för ”underhållning i världsklass”, det håller jag fortfarande på att smälta. Det upprepade de flera gånger, även efter sändningen.
Är det extra kul att du fick flest röster av alla semifinalister?
– Absolut, det blir lite extra att man kan säga att jag verkligen vann semifinalen. Det var väldigt speciellt, framför allt med tanke på att jag var sista akten ut och inte hade det bästa utgångsläget eftersom det var kortast tid mellan min akt och att röstningen avslutades.
Denna gång var programmet direktsänt, hur var det?
– Det blir en extra anspänning när det är live, eftersom det är så mycket som kan gå fel. Men det hela var väldigt välplanerat, jag jobbade i en vecka med att sätta alla detaljer. Även om allt är förberett så är det tusen små detaljer som måste stämma.

Numret i semifinalen avslutades med att Pontus Lindman (ståendes) plötsligt hade lämnat scenen och dök upp i publiken. Foto: TV4/TV4Play

27-åringen gillar att han fick beröm av juryn för att han var så lugn under numret och med sitt berättande.
– Jag ser historieberättandet som den största upplevelsen. ”Bara” magin i sig kan bli väldigt platt om det inte finns en bra historia som berättas. Det gäller att man kan sätta sig in i berättandet.
Utan att avslöja för mycket om finaltricket så hänger de ihop med hans akter i de två tidigare programmen som han medverkat i.
– Som vanligt har jag inte sparat på krutet. Det blir en upplösning, man får se vad de tidigare akterna handlar om. Allt kopplas ihop men finalnumret blir en helt annan typ av upplevelse än vad man har fått se hittills, säger Pontus Lindman.

I det första programmet gick Pontus Lindmans nummer ut på att han skulle förutse vilka två polaroidbilder som juryn valde ut. De båda föreställde en bläckfisk och ett hänglås och enligt Pontus kommer dessa två saker att kopplas samman med finalnumret. Juryn består av, från vänster: Viktor Norén (från Borlänge), Johanna Nordström, Helena Bergström och David Batra. Foto: TV4/TV4Play

Redan från början hade han planerat en trestegsraket, med tre trick som hör ihop.
– Jag visste direkt hur jag ville lägga upp det hela. Jag tycker att det är kul att man kan lämna tillräckligt många ledtrådar för att man ska kunna misstänka vad jag kommer att göra i finalnumret. Det är som lego, en bit i taget som blir till en helhet.
Vad tror du om dina chanser i finalen den 17 mars?
– Det är fantastiskt bra akter som är med och det kommer nog att bli som sist, en väldigt hög lägstanivå. Konkurrensen är hård men så ska det vara i en final, säger Pontus Lindman.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!