Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Storstjärnan Johanna Jansson, mer bekant under artistnamnet Dotter, drog storpublik på Åfesten i Falun.
Foto: Sara Flodin

Festivalgeneralen om succéartad stadsfest

FALUN. Åfesten är över för denna gång, och dess fyra festliga dygn fyller på Faluns upplevelsekonto rejält. Denna känsla präglar kommunens festivalbas Per Staffas när han nu sammanfattar det stora evenemanget. – Vi har ett väloljat maskineri och vi hade tur med både vädret och ovädret, säger han.

Sistnämnda förklaras handla om stilig tajming från vädergudarna. Det regn som stundvis gästade Falun valde att landa vid för Åfesten hyfsat rimliga tidpunkter och förstörde inte stämningen, framhåller Per.
Han konstaterar att det egentligen bara regnade rejält under en spelning – Måns Zelmerlöws framträdande under lördagskvällen.
– Och glädjande nog blev det ändå storpublik. Måns är en så pass känd artist att han och publiken tillsammans övervann regnvädret, hyllar festivalgeneralen refrängtornadon under Åfestens avslutande kväll.

På det hela taget har han väldigt lite att betrakta av negativ börd – snarare är det så att kommande års upplagor kan kryddas med än fler aktiviteter och roliga inslag.

Faluns stora stadsgalej förklaras stå på tämligen trygga evenemangsben. Staffas hyser goda förhoppningar att kommunen fortsätter satsa på den som återkommande i residensstadens utbud av somriga nöjesfyrverkerier.
– Det finns en politisk vilja att satsa på gratishöjdare som denna och Granny Goes Street, vilket är fint. Det tror och hoppas jag får en fortsättning även nästa år. Känslan är att Åfesten blir alltmer omtyckt av folk på både hemmaplan och hos dem som reser till Falun speciellt för detta, redogör han.

Det senare åskådliggörs bland annat via beläggningen på vissa av stadens hotell.
– Jag pratade med Grand där artisterna bodde, och det visade sig att en väldigt stor majoritet av hotellets samlade gäster var i Falun för just Åfesten. Otroligt kul och ett kvitto på att Falun även lockar folk från många andra håll. Det kan vara positivt på lång sikt för turism, handel och dylikt, resonerar Staffas.

Per Staffas (mitten) är kommunens evenemangssamordnare och festivalgeneral för Åfesten. Foto: Sara Flodin
Per Staffas (mitten) är kommunens evenemangssamordnare och festivalgeneral för Åfesten. Foto: Sara Flodin

Vidare saluterar han det faktum att samtliga artister drog generösa mängder publik. Alltifrån nämnda popmonstret Zelmerlöw till melodifenomenet Dotter och familjenära Arne Alligator lockade åskådarmassor till Fisktorget.
– Kul även att nyheter som magisk cirkus på Medborgarplatsen föll så väl ut. Och den nya festivalgatan längs delar av Östra Hamngatan blev en succé. I kvällssolen var ju idyllen och folkfesten ett faktum. Ett lyckat påbygge.
– Sedan är ju gummibåtsracet och flera av våra klassiker återkommande höjdare, fortsätter han.

Evenemangssamordnaren lyfter även fram trygghetsaspekten som bekräftat god.
Detta då han höll ämnet ständigt nära via dialog med polisen.
– Stämde varje kväll av läget med Linnea som ledde polisens insats i Falun, och hon hade bara lugnande besked att ge. Det var några fyllor som behövde tas om hand, men inget mer än så. Sammantaget inte värre en vanlig helg, berättar Per.

Han avrundar med en nyfiken titt i spåkulan.
– Jag tänker som så att artisterna också fortsättningsvis ska ha bredd, kunna tilltala många och framför allt vara jäkligt bra.
– Det finns nog även goda chanser att framöver lägga till saker runtomkring, nya aktiviteter och annat kul. Jag håller ögonen öppna hela tiden. Roligast av allt är känslan av att Åfesten blivit en så positiv grej för Falun.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!