Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Sommarlov. Ferie. Jobba
Nio av de ungdomar som har feriearbetat åt Hedemora kommun i två veckor under början av sommaren. Ungdomarna har nyligen slutat årskurs 9 eller årskurs 1 eller 2 på gymnasiet. Just dessa har jobbat som kommunutvecklare eller ANDTS-ambassadörer. Från vänster: Zeinah abu Shalbak, Fatemeh Afshar, Patience Anyango, Alexander Last, Emilia Tarantino, Jonatan Haglund, Hamzah Yahia, Ida Karhu och Milo Persson.
Foto: Pär Sönnert

Feriearbete inledde sommaren

HEDEMORA. Under ett par sommarveckor har flera ungdomar feriearbetat åt Hedemora kommun. Lokalt i träffade ett tiotal av dem för att höra lite om hur veckorna har varit. – Det var intressant att vara med på kommunfullmäktige och se hur det går till, tycker Fatemeh Afshar, som feriearbetat som kommunutvecklare.

Förutom några av de övriga kommunutvecklarna var ett par ANDTS-ambassadörer på plats vid träffen.
– ANDTS står för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar, förklarar Emilia Tarantino som suffleras av kollegan Patience Anyango.
Vad har ni gjort för något som ANDTS-ambassadörer?
– Vårt uppdrag har varit att, på olika sätt, ta fram material för ungdomar om vad detta är, hur man gör om man vill sluta med dessa saker och vart man kan vända sig för att få hjälp, säger Emilia Tarantino.
– Det har känts bra att kunna vara med och göra skillnad med dessa viktiga saker, tycker Patience Anyango.

En rad studiebesök har gjorts, bland annat hos polisen, Länsstyrelsen Dalarna, Folktandvården samt öppenvårdsenheterna Gnistan och Stinsen.
– Och så har vi fått besök av Spelberoendes förening i Borlänge. Studiebesöken har varit roligast, samt att vi har fått välja själva hur vi ska få ut budskapet, säger Emilia Tarantino.
Feriearbetarna har jobbat två veckor, i början av sommarlovet, med detta.
– Vi kommunutvecklare har bland annat gjort en hemsida till elever. Det är en startsida med all information de behöver, säger Hamzah Yahia.
– Busstider, matsedel och annat, inflikar Fatemeh Afshar.
– Information som skolungdomar behöver, helt enkelt, sammanfattar Zeinah abu Shalbak.

Sommarlov. Ferie. Jobba
Kvintetten som Lokalt i pratade med var väldigt nöjda med sina veckor som feriearbetare inom Hedemora kommun. Från vänster: Patience Anyango, Emilia Tarantino, Zeinah abu Shalbak, Fatemeh Afshar och Hamzah Yahia.

Är hemsidan klar till skolstarten i augusti?
– Den hinner nog inte bli helt klar till skolstarten men den ska bli klar under hösten, säger Ida Kortesmäki, ungdomskonsulent i Hedemora kommun.
När ungdomarna sökte feriearbete kunde de välja förstahandsval, andrahandsval och så vidare.
– Jag hade inte alls tänkt att söka som kommunutvecklare men sedan uppmanade Ida (Kortesmäki) mig att söka det. Och det har varit jättekul, säger Fatemeh Afshar.
– Jag visste ju att du är intresserad av detta så jag var säker på att det skulle passa dig bra, inflikar Ida Kortesmäki.

En träff i Borlänge, med andra feriearbetande ungdomar från andra kommuner, var uppskattat av Hedemoraungdomarna.
– Det var det bästa av allt, att träffa de andra ungdomarna, som jobbar med samma sak, och höra hur de har det, tycker Hamzah Yahia.
– Ja, det var roligt att ha den träffen och få berätta om vår kommun, säger Fatemeh Afshar.

Vad har varit roligast?
– Att få träffa kommunalråden och vara med på kommunfullmäktiges sammanträde. Jag är intresserad av samhället och kommunen och hur allt fungerar, säger Zeinah abu Shalbak.
Även om de två veckorna med feriearbetet är över har ungdomarna ytterligare ett uppdrag kvar.
– Vi ska vara med och jobba med Familjefestivalen i Sveaparken den 20 juli, säger Emilia Tarantino.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!