ANNONS

För sex år sedan genomfördes skid-VM i Falun.
Foto: Veronica Rigtorp

Fem gånger har skid-VM genomförts i Falun

FALUN. Det finns en förhoppning om att skid-VM ska hamna i Falun 2027. Ett Falun som vid fem tidigare tillfällen arrangerat VM i nordisk skidsport. Vid ett tillfälle var det dock bara en distans som genomfördes.

1954, den 13-21 februari.
Första året som Sovjetunionen var med – och dessutom damer.
För herrar avgjordes distaserna 15, 30 och 50 kilometer. Tidigare var det 18 kilometer som gällde, men nu blev det loppet tre kilometer kortare. Dessutom var tremilen tillbaka för första gången sedan 1926.
Sverige tog ett brons i stafetten genom kvartetten Sune Larsson, Sixten Jernberg, Arthur Olsson och Per-Erik Larsson.
Damerna körde bara två distanser, fem kilometer och stafetten och Sverige tog ett stafettbrons. I laget ingick Anna-Lisa Eriksson, Märta Norberg och Sonja Edström.
Sverige tog även ett brons i backhoppning genom Bror Östman.

Inför världsmästerskapen i skidor i Falun 1954. Foto: Ingvar Vestlund
En bild från damstafetten vid skid-VM i Falun 1954. Foto: Ingvar Vestlund

1974, den 16-24 februari.
Nytt för VM var att damernas stafett utökades till fyra sträckor.
Platsskidan hade slagit igenom och på stafettens första sträcka, vid starten, råkade Hans Erik Larsson tappa ena skidan. Laget diskades och tv-bilderna har blivit klassiska.
Thomas Magnusson vann tremilen och kom trea på femmilen. Det var de enda medaljerna Sverige tog.
Damerna körde fem och tio kilometer och stafett, men ingen medalj till arrangörslandet.

1980, den 8 mars.
Eftersom damernas tvåmil inte var med vi OS i Lake Placid samma år genomfördes det i Falun. Det blev inga svenska framgångar och loppet vanns av Veronika Hesse, Östtyskland.

1993, den 19-28 februari.
För första gången avgjordes jaktstart på VM.
Sverige var utan medalj fram till femmilen, då slog Torgny Mogren till och vann 54 sekunder före fransmannen Hervé Balland och en och en halv minut före Björn Daehli, Norge.

Charlotte Kalla vid Falu skidstadion under skid-VM 2015. Foto: Veronica Rigtorp/Arkiv

2015, den 18 februari–1 mars.
Ett stort VM med cirka 700 deltagare från 55 länder.
Sportsligt blev VM det hittills bästa på hemmaplan för Sverige. Stina Nilsson tog silver i individuella sprinten och i lag tillsammans med Ida Ingmarsdotter. Dessutom blev det silver i stafetten (Sofia Bleckur, Charlotte Kalla, Maria Rydqvist och Stina Nilsson).
Kalla hade ett lyckat VM. förutom staffetsilvret vann hon tio kilometer och tog brons i skiathlon och på tremilen.
Det blev tre medaljer för de svenska herrarna. Johan Olsson vann 15 kilometer och tog brons på femmilen. Lägg därtill ett silver i stafetten tillsammans med Daniel Rickardsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson.

Fotnot: VM har även avgjorts i Sollefteå den 20-25 februari 1934. Då tog Elis Wiklund guld och Nils-Joel Englund silver på tremilen. Det blev även brons i stafetten, nästan 13 minuter efter segrande Finland, med laget Allan Karlsson, Lars Theodor Jonsson, Nils-Joel Englund och Arthur Häggblad. Anledningen till att Sverige kom så långt efter var att Arthur Häggblad, och Norges Oddbjørn Hagen, körde fel och tappade tio minuter. Sverige tog även ett brons i stora backen genom Sven ”Selånger” Eriksson.

Facebook

ANNONS

ANNONS