ANNONS

Foto: Dreamstime

Fem förbund i öppet brev: ”Nu skriker vi”

DALARNA. Förra veckan skickade fem idrottsförbund gemensamt ut ett öppet brev. Det är basket-, gymnastik-, handboll-, innebandy- och volleybollförbunden som kallar meddelandet: ”Nu skriker vi!”

För en tid sedan publicerade Riksidrottsförbundet en rapport som visar en kraftig minskning av idrottsaktiviteter för 2020. Siffrorna bekräftar det ledare, spelare, gymnaster, aktiva och föräldrar har vittnat om under denna period.
Verksamheten inom idrottsförbunden bakom uppropet står för hela 53 procent av de minskade aktiviteterna under coronapandemin. Nu varnar man för svåra och långsiktiga konsekvenser för det svenska samhället om inte åtgärder vidtas.
Dalarna är hårt drabbat och har tappat 68 procent i minskade aktiviteter i de fem förbunden.

I uppropet står det bland annat:
”RF:s statistik bekräftar den ångest och psykiska ohälsa vi har upplevt under hela denna tid i dialogen med våra föreningar, ledare, spelare, gymnaster, aktiva och föräldrar. Redan i januari, när all träning var förbjuden, gick fem förbund ihop och skrev ett öppet brev till regeringen för att påvisa allvaret i situationen för inomhusidrotterna. Nästan exakt två månader senare har det blivit ännu värre. Det räcker inte att bara hålla ut.”
”Vi inser att det finns många aspekter att ta hänsyn till. Att ta ansvar under en pandemi har varit vår första prioritet.
Att vi drar vårt strå till stacken och är med och bygger samhället ser vi som en självklarhet. Därför har vi på en mängd olika sätt lyssnat, tröstat, inspirerat och peppat våra barn och ungdomar.
Men när de inställda matcherna, tävlingarna och lägren avlöser varandra minskar suget för många yngre och för de över 18 år är zoomträningar och skogslöpning en klen tröst.
Det finns en anledning till att BRIS inför dygnet-runt-jour. Vi kan se att våra barn och ungdomar hemma vid köksbordet blivit tystare, är mer inne på sina rum och mår sämre. Det skär i hjärtat.”

En stor andel av de fem förbundens deltagare är flickor vars idrott fortfarande är strukturellt eftersatt på så många nivåer.
Inom basketen är till exempel en stor andel aktiva i områden där så få som tio procent av alla flickor ens idrottar. Av gymnastikens totalt 25 000 ledare är 31 procent tjejer under 20 år och det är lika många flickor som pojkar som spelar handboll.

Mer från uppropet.
”Hur mycket kommer denna idrottsskuld att kosta Sverige i såväl sociala värden som tillit och demokrati som i krassa ekonomiska termer med försämrad folkhälsa? Det är inte för sent.
Vi har fantastiska eldsjälar som ger allt för att skapa en meningsfull vardag för barn och ungdomar. Men vi behöver se ett starkt ledarskap som ger oss alla hopp om framtiden!
De ledare som är närmast våra barn och ungdomar behöver få mer än ord, de behöver en kraftig signal om att de är viktiga i vårt samhällsbygge. Att politiker inte bara syns på läktarna när det går bra i populära sammanhang utan finns där med oss ute i samhället när det är tungt.”

Facebook

ANNONS

ANNONS