ANNONS

Nordiska mästerskapen avgjordes i Smedjebacken i fjol och i augusti är det dags igen.
Foto: Karin Diffner

Fartfyllt mästerskap på Barken

SMEDJEBACKEN. Mycket folk och bra stämning väntas under helgen den och 27 och 28 augusti då Kungliga Motorbåtklubben håller tävling för andra året i rad i Smedjebacken. – Det blir en fartupplevelse med mellan 40 och 50 båtar, säger Pelle Larsson, ordförande för Kungliga Motorbåtklubben.

Till det öppna Nordiska mästerskapet i Smedjebacken kommer tävlande från bland annat Tyskland, Finland, Norge, Sverige och de baltiska länderna.
Under två dagar blir det båtrace i sammanlagt fem klasser; från GT10, som är för barn mellan 8 år och 12 år, till Formel 2 med båtar som har 200 hästkrafter och som är för dem som är 16 år och uppåt. Nytt för i år är tävlingsklassen GT10, vars båtar har tio hästkrafter.
– Det är en klass som växer i hela Europa, en framtidsklass, säger Pelle Larsson.

Förutom GT10 och Formel 2 hålls mästerskapen för klasserna GT15 (10 år-14 år), GT30 (för 14 år och uppåt) och Formel 4 (för 16 år och uppåt). I Formel 2 och Formel 4 används katamaraner medan man i de övriga klasserna kör med så kallade vingbåtar.
– V-båtarna är konstruerade så att luften hjälper till att lyfta upp båten och bara delar av den ligger kvar i vattnet.

Till skillnad från förra året satsar man i år på att ha en speaker samt en expertkommentator på plats, som pratar och berättar om båtarna och vad som händer ute i vattnet. Det kommer att höja stämningen säger Pelle Larsson, som mest har arrangerat Nordiska mästerskapen i Stockholm, men i år anordnar det för andra sommaren i rad i Smedjebacken.
– Det är så pass bra i Smedjebacken och framför allt samarbetet med Smedjebacken båtklubb. Vi har gladeligen arrangemanget med dem.

Facebook

ANNONS

ANNONS