Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Jörgen Gunnarson visar höstens filmprogram. I bakgrunden Emma Ehrin.
Foto: Lisa Björklund

Färgstark höst på vita duken

LUDVIKA. Hösten är i antågande och Filmstudion i Ludvika har just släppt listan på vilka filmer de ska visa under kommande säsong. – Det blir ett program med humor, relationella filmer och också historiska teman, säger Jörgen Gunnarson, ordförande i Ludvika filmstudio.

En handfull medlemmar ur föreningens styrelse har samlats i Bild och Forms lokaler för att berätta om höstens filmer.
År 2023 är ett jubileumsår. Filmstudion firar 50 år på tronen, skulle man kunna säga, precis som kungen.
För att uppmärksamma jubileet har man visat nio filmer i stället för åtta under våren. Så blir det även i höst. Bland utbudet finns filmer som den marockanska filmen “Den blå kaftanen” och den sydkoreanska “Min vackra stjärna”. Och så den irländska filmen “Den tysta flickan” av Colm Bairéad.
– Den är absolut ett mästerverk. Efter filmen kommer vi att bjuda in till en pratstund, säger Bengt-Åke Malmqvist, ledamot i Filmstudion.
– Det är Bairéads långfilmsdebut. Den har uppmärksammats och belönats med många priser. Det är en film som kommer väcka många tankar och känslor, säger Jörgen Gunnarson.

Fr.v. Bengt-Åke Malmqvist, Jörgen Gunnarson, Katarina Persson, Boel Werner, Emma Ehrin och Leif Webrell.

Utöver “Den tysta flickan” är “Den blå kaftanen”, av Maryam Touzani, en favorit bland styrelsemedlemmarna.
Andra favoriter är den norsk-svenska filmen “Låt älven leva”. Och den tyska filmen “Wannsee 1942”, regisserad av Matti Geschonnek.
– Det är en stark historia från andra världskriget baserad på ett protokoll som nazisterna skrev under ett möte vid Wannseesjön år 1942. Det är en skakande film med stor aktualitet.

Hur gör ni ert urval av filmer?
– Vi tittar på filmfestivaler digitalt via riksorganisationen Sveriges förenade filmstudios (SFF), som vi tillhör.
– Vi tittar på premiärer av filmer och sådant som är på väg att tas in. I slutändan sitter vi en lång eftermiddag och kvällsförhandlar. Vi har långa diskussioner.

Filmhösten startar den 28 september och avslutas den 30 november med Steven Spielbergs “The Fabelmans”. Filmen var nominerad till sju Oscar, bland annat i kategorin bästa film och bästa regi.
Under hösten kommer även elever från VBU:s estetprogram att ha med egna kortfilmer. Och när den fransk-belgiska filmen “Nobody has to know” visas den 9 november har en föreläsare bjudits in.
– I samband med filmen kommer Per Eriksson, från SFF till Filmstudion. Det är ett sätt att fira oss som 50 år. Vi vet ännu inte vad han kommer att prata om, men han inleder säkert med att prata lite om filmen.

 

 

 

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!