ANNONS

En man i 35-årsåldern från Hedemora kommun har dömts till 1,5 års fängelse för flera brott. Bland annat döms han för att ha stulit en lastbil och sedan gjort en vårdslös färd där han krockade med en polisbil.
Foto: Dreamstime

Färd i stulen lastbil slutade med fängelse – krockade med polisbil

HEDEMORA En man i 35-årsåldern från Hedemora kommun har dömts till 1,5 års fängelse för flera brott begångna i hemkommunen. Bland annat döms han för att ha stulit en lastbil och sedan gjort en vårdslös färd, med släckta lampor, in till centrala Hedemora där han körde mot enkelriktat och rammade en polisbil.

Strax efter midsommarhelgen i fjol stal mannen en lastbil vid Garpenbergs slott. Färden gick sedan in mot Hedemora. En polispatrull kom i kapp fordonet vid Grådöbron och sedan gick färden in mot centrala Hedemora där fordonet kördes på en cykelbana och mot trafiken på en enkelriktad gata. Mannen körde sedan igenom en vägbom och upp mot Stadsberget där han sedan greps.

Enligt en polis körde mannen i uppemot 150 kilometer i timmen på riksväg 70 och på vägen från Garpenberg ska mannen ha släckt lamporna på bilen för att inte synas. En polis som följde efter fordonet i centrala Hedemora uppskattar att färden gick i uppemot 80-100 kilometer i timmen. Under färden i centrum körde mannen även in i polisbilens front.

Mannen var även påverkad av narkotika vid tillfället och saknade körkort. Han har själv bara erkänt olovlig körning. I övrigt förnekar han brott. Gällande stölden av lastbilen har han uppgett att han trodde att en kompis till honom hade fått låna fordonet.

Vid ett annat tillfälle försökte mannen sälja en stulen cykel till en kvinna, som jobbar som polis. Mannen har uppgett att han hittat cykeln och försökte få lite pengar för den. Tingsrätten anser att han borde ha förstått att den var stulen.

I december 2020 utsatte mannen en kvinna för olaga tvång, genom att tvinga till sig hennes mobiltelefon. De båda hade tidigare haft ett förhållande. I mars i år försökte mannen ta sig in i kvinnans bostad genom att banka på fönstren.

Han döms även för att ha gjort inbrott på en plats i Hedemora kommun, i slutet av mars i år, samt för att ha stulit gods ur ett källarförråd på samma adress. Mannen har förnekat brott och uppgett att någon annan måste ha lämnat stöldgodset i hans bostad, en förklaring som tingsrätten anser är utesluten.
Dessutom döms han för narkotikainnehav, samt för att ha brukat narkotika.

Falu tingsrätt dömer mannen till 1,5 års fängelse för grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, olovlig körning, häleri, tillgrepp av fortskaffningsmedel, inbrottsstöld, olaga hot, olaga hot, två fall av stöld samt tre fall av ringa narkotikabrott. Han ska även betala skadestånd till målsägandena och 800 kronor till Brottsofferfonden. Han ska även stå för kostnaderna för provtagning och analys, vilket uppgår till 1 654 kronor.
Mannen var även misstänkt för ytterligare två fall av stöld som han frikänns från.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 22, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS