Monica Blomqvist och Anna-Maj Malmberg från kulturföreningen Byrådet bjuder nu in till en familjedag i gamla byn. En dag fylld med allehanda aktiviteter.
Foto: Mikael Eriksson

Familjedag ska visa gamla byns historia

AVESTA. Bykkärringar, marknadsstånd, fridsstörare och så konstapel Lehvan. Men inte minst återinvigning av den nyrenoverade finkan. Det är mycket som händer i gamla byn under familjedagen.

En oas med rödfärgade timrade byggnader, gårdar med prunkande grönska och där grusade vägar leder fram mellan byggnaderna ner mot Dalälven. Det låter som en beskrivning av någon mindre by långt ut på landet men är i själva verket gamla byn ett par stenkast bort från Avesta centrum. En plats dit turisterna kommer men dit Avestaborna har lite svårare att hitta.
– Vi har en historia på nära 400 år, säger Monica Blomqvist, ordförande för kulturföreningen Byarådet.
De äldsta delarna av gamla byn är daterade till 1600-talet och klarade sig undan den brand som utbröt 1803. Vid den tiden bodde runt 500 personer i byn. När branden startade fanns 125 olika byggnader, 23 av dessa stod kvar när branden släckts. Efter det så har fler byggnader uppförts.

För att visa området och dess historia bjuder Byarådet in till en familjedag 16 juni.
– Det är en sådan kulturskatt som vi vill visa upp, säger Anna-Maj Malmberg, kassör i föreningen.
Den stora attraktionen under familjedagen blir återinvigningen av finkan. Byggnaden av slaggsten var i tjänst som finka åren 1892 till 1932. Under senare år har den fått tjänstgöra som transformatorstation. Efter ett medborgarförslag från Byarådet har den renoverats och återtagit sin position som finka. Under dagen finns konstapel Lehvan på plats och kommer att tampas med två fridsstörare. Och det finns fler aktiviteter på lut.
Det gamla stallet som numer är härbärge för cyklar kommer att återgå till sin ursprungliga användning.
– Vi kommer att ha getter utanför och inne i stallet lägga ut halm och hänga upp seldon, säger Monica.

– I bykstugan från 1776 på Bösgården kommer vi att ha bykkäringar, säger Anna-Maj.
På Våggatan ska det att berättas om hur kopparen kom till Avesta och om den ödesdigra branden. Där badhuset stod visas på bilder hur det såg ut. I lillstugan på väg ner mot gamla hamnen kommer ett kafé att finnas och ute på Holmen leks lekar med redskap från förr. Ett drygt tiotal knallar kommer också att finnas på plats.
För att hjälpa besökarna att hitta delar Byrådet ut kartor och även finnas på plats.
– Vi kommer vara klädda i förkläden och med sjalar så vi ska vara lätta att känna igen, säger Monica.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 24 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS