Ny badhuset är snart halvvägs till färdigställan, allt enligt tidsplan. Här byggs huvudentré och trapphus. Från vänster Olle Andersson, Anders Nordlund, Anders Norin, Tomas Jons, Cajsa Andersson och Martin Brandt.
Foto: Veronica Rigtorp

Faluns moderna badhus ska bli en plats för alla

Faluns nya badhus börjar ta form. Nu kan bassängbaserna skådas. Två tredjedelar av bygget återstår att slutföra.

– Här kan badgästerna sitta och fika samtidigt som skidåkarna kommer in för en bit mat, säger Cajsa Andersson, där hon står i det tvådelade framtida fiket med olika inomhusmiljöer.
En unik möjlighet som säkert kommer att locka spontanbesökare.
Enhetschef på Falun kommun och verksamhetsansvarig för badet, Cajsa Andersson, och personalstyrkan som framgent kommer att arbeta i badhuset, har redan börjat förbereda sig inför kommande uppdrag. Även om badhuset inte ska vara klart förrän hösten/årsskiftet 2022.

Det nya badhuset har många nymodigheter som personalen behöver utbilda sig i att hantera. Bland annat är det dubbelt så mycket vattenyta som ska hanteras av personalen, som kommer att bestå av totalt 17 personer inklusive dem på kafeterian.
Tillsammans med arbetsgruppen ser Cajsa Andersson framför sig många olika verksamheter i bassängerna. Till exempel yoga och vattengympa på morgonen och lunchen. Något som inte varit möjligt tidigare då skolans simundervisning pågått dessa tider. Babysim är en annan aktivitet som varit mycket efterfrågad.

Badet kommer också att ha bemanning för öppettider på 100 timmar i veckan, från klockan 06.00 till 22.00 vardagar och 09.00 till 19.00 lördagar och söndagar, 360 dagar per år. Badet kommer att kunna ta emot 250 000 besökare per år.
– Det sista halvåret innan vi öppnar ska vi jobba ihop oss, och så hoppas jag att vi får åka till något liknande badhus och se hur de gör där, säger Cajsa Andersson.
Mantrat, eller den röda tråden, för badet är ”alla ska känna sig välkomna”, och det tänker Cajsa med personal verkligen jobba för att förverkliga.

En av de två multibassängerna, benämnd rehab-bassängen, är Region Dalarna med och finansierar för att där kunna bedriva habilitering och medicinsk rehab.
– Det är jätteroligt att rehab ville flytta hit. Nu kan alla gå till samma badhus oavsett om man har funktionshinder eller inte. Så alla Falubor badar på samma ställe, säger Anders Nordlund, tillförordnad vd Lugnet i Falun AB, Lufab.

Han påpekar också att Falu kommun har gjort ett fantastiskt förarbete med planeringen av badhuset.
– Det här är helt unikt, här kan man bada på förmiddagen och åka skidor eller cykla på eftermiddagen. Det kan nog leda till en del spontana besök.
Unikt är också valet att lägga badet en våning upp, så att badgästerna får en magnifik utsikt över skidstadion, hoppbackar och andra närliggande besöksmål.

På det sättet har man också fått alla installationer i markplan, annars hade sprängningar behövts för att få till en källarvåning.
– Badhuset blir ytterligare elva meter högt, nu är det fyra meter, förklarar NCC:s platschef Martin Brandt och pekar på den grå betongväggen, som gömmer badhusets ”källare” med fläktrum, uppsamling av banavskiljare med mera.
Platschef Martin Brandt kan också meddela att de till och med ligger lite före tidsplanen, och även ekonomiskt ligger bra till.

Lufabs Anders Nordlund påpekar att ett badhus är ett komplexbygge, som ställer höga krav på både dem som byggherre och utföraren NCC.
– Hela 16 badhus har NCC byggt och i koncernen finns en grupp som är specialister på just badhus, det är viktigt när vi pratar om sådana här miljöer. För det är svårt att bygga badhus, konstaterar NCC:s affärschef Olle Andersson.

Senast ett badhus byggdes här var nuvarande badhus som ritades 1962 och stod klart 1972. Det badhuset var dimensionerat för 40 000 invånare och är nu förbrukat. Det nya badhuset om 8 000 kvadratmeter med en vattenyta på 1 000 kvadratmeter som nu byggs, kommer när huset blivit medelålders vara dimensionerat för 63 000 invånare.

Här kommer cafét att ligga i nya badhuset vid Lugnet. Från vänster Anders Nordlund, Cajsa Andersson och Tomas Jons. Foto: Veronica Rigtorp.
Familjebadet. Foto: Veronica Rigtorp.
Cajsa Andersson, enhetschef Falukommun och verksamhetsansvarig för badet på Lugnet, vid tävlingsbassängen, i bakgrunden ena v de två multibassängerna, den här för rehab. Foto: Veronica Rigtorp.
Olle Andersson, affärschef NCC är gillar att man valt att lägga badplanet högre upp, vilket ger en fin utsikt över hela området. Foto: Veronica Rigtorp.
Ett badhus där alla ska känna sig välkomna. Foto: Veronica Rigtorp.
Martin Brandt berättar att byggnaden kommer att bli ytterligare 11 meter hög. Foto: Veronica Rigtorp.
BO Jones jobbar här i våningsplanet under bassängerna. Foto: Veronica Rigtorp.
Entrén kommer att ha många glaspartier. Foto: Veronica Rigtorp.
NCC:s platschef Martin Brandt visar botten på en av multibassängerna. Foto: Veronica Rigtorp.
Cajsa Andersson och Olle Andersson på rundtur under bassängerna i nya badhusbygget. Foto: Veronica Rigtorp.
Illustration/skiss interiör badhus Lugnet
Bild: Liljewall arkitekter / Falu kommun
Observera att detta är en skissbild som tagits fram på ett tidigt stadium i projektet. Avvikelser jämfört med det färdigställda badhuset kan därför förekomma.
Nya badhuset från ovan. Foto: Aron Olsson, Falu kommun.
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS