Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Alexsandra Persson och Molly Ollas som tillsammans med klubbkompisarna Elias Fransson och Minja Shiren tagits ut i juniorlandslagstruppen.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Faluklubbens superlöften redo ta sig an världseliten

FALUN. Framgångarna vid vårens junior-SM gav minst sagt lovande indikationer. Nu omsätts dessa i nya stora framsteg för flera av Faluns unga thaiboxare. Sak Yant Muay Thais adepter är uttagna i landslagstruppen och ska tävla internationellt. – Det här känns stort för oss, säger en glad och stolt Linus Matz som är en av klubbens eldsjälar och tränare.

Den lokala thaiboxningsklubben Sak Yant Muay Thai har på bara några år cementerat sin välriktade verksamhet såväl på hemmaplan som nationellt.
Nu står man också redo att se flera av klubbens unga supertalanger tävla internationellt.
Landslagsfärger väntar för Alexsandra Persson (i viktklass 67 kilo), Molly Ollas (54 kilo), Minja Shiren (60 kilo) och Elias Fransson (60 kilo).

Linus Matz är idel glada miner när han skådar ungdomarnas övertygande framfart.
– Vi som är tränare i klubben har sett deras utveckling, hur de hela tiden tagit nya kliv som fighters. Det är otroligt kul att få vara med på deras resa och det här är ett fint kvitto på deras framsteg.

På detta kvitto förkunnas nu alltså fyra landslagsplatser. Detta renderar Faluns unga thaiboxningslöften tävlan i VM, EM och NM.
Exakt vilken Sak Yant-kampsportare som ska delta i vilket mästerskap fastställs närmare lite längre fram.

VM-uttagne Elias Fransson. Foto: Linus Matz
VM-uttagne Elias Fransson. Foto: Linus Matz

Redan i dagsläget står dock klart att Elias Fransson säkrat en plats i thaiboxningens världsmästerskap för juniorer.
Detta hålls i sportens själva vagga – Thailand, och närmare bestämt huvudstaden Bangkok som i dag inhyser drygt 11 miljoner invånare.
– Ett enormt äventyr. Det är både en bekräftelse och belöning för hårt jobb.
Tränaren utvecklar:
– Samtliga dessa fyra ungdomar var några av våra deltagare som levererade superstarkt på SM i mars månad. Klubben fick med sig flera medaljer hem till Falun, vilket var oerhört roligt.

Han ser starka allroundkvaliteter hos varje individ i den nu aktuella mästerskapskvartetten. Vissa särpräglande drag kan också skönjas i en välbalanserad helhet.
– Minja har gjort väldigt bra ifrån sig och har flera spetsförmågor i sin thaiboxning. Hon har i likhet med klubbens SM-bronsmedaljör Mohammad Rahimi rötterna i Växjö, men representerar numera våra färger, förklarar Linus.

Minja Shiren. Foto: Linus Matz
Minja Shiren. Foto: Linus Matz

Om Alexsandra Persson, Elias Fransson och Molly Ollas:
– De har som sagt många goda egenskaper, men Alexsandra är överlag väldigt stark och även vass i clinchen. Det är inte roligt för motståndaren att hamna där. Molly är snabb och har riktigt bra tyngd i boxningen, säger han om de båda juniorernas omvittnat tunga vapen i fightingringen.

Fransson erhöll vid nämnda SM-tävlingar dessutom ett omdöme som får tummen upp också av tränare Matz:
– Ja, kommentatorerna utbrast entusiastiskt att “han har samma tajming som en Rolex!”, och det kan jag absolut hålla med om, skrattar Linus hjärtligt.

När den unge thaiboxaren i höst ska borda flyget för elva timmars resa till Bangkok är han inte ensam.
I sällskap har han coacher från sin hemmaklubb, och i anslutning till detta kommunicerar man nu ett ödmjukt inramat upprop.

Detta gällande en förhoppning att lokala företag kan stötta klubbens ambitioner och bidra till mästerskapsresorna för tävlande och tränare.
– Den viktigaste biten är den rent ekonomiska, för att helt enkelt kunna ta sig till mästerskapen. Det handlar främst om resan för fighter och coach.
– Vi får en peng från förbundet, men den räcker tyvärr inte hela vägen för något så pass stort som detta. Så om lokala krafter kan tänka sig att hjälpa oss är vi enormt tacksamma, varje litet bidrag är guld värt, framhåller Linus.

Och utvecklar kring potential i båda riktningar:
– Ja, det finns ju fina möjligheter för företagen på så vis att det här ju är ett perfekt fönster att synas i. Dessa mästerskap uppmärksammas både nationellt och internationellt. Vi hoppas som sagt att de finns lokala intressenter som kan backa upp oss och ungdomarna lite, det vore fantastiskt.

Landslagsfighters gånger två i form av Alexsandra Persson och Molly Ollas. Här flankerade av coacherna Magnus Persson och Linus Matz. Foto: Privat
Landslagsfighters gånger två i form av Alexsandra Persson och Molly Ollas. Här flankerade av coacherna Magnus Persson och Linus Matz. Foto: Privat

Utöver tungt vägande mästerskap finns på klubbens horisont nu närmast ett träningsläger i egen regi. Datumen för det hela är den 24–26 juni.
Basen utgörs av föreningens träningscenter i Britsarvet, och man styr även roligheter på andra håll i Faluns utbud av somrig fritid.
– Det blir givetvis mycket thaiboxning, men inte bara träning och inrutat schema. På ett träningsläger är den sociala biten och de roliga sidogrejerna också en viktig del, säger Linus.
– Lägret tycks locka stort intresse och vi kommer att gästas av deltagare från nästan hela Sverige, fortsätter han i uppåt tongångar.

Och placerar återigen tyngdpunkten på de smått enastående framgångar Sak Yant Muay Thais ungdomar rönt på senare tid.
– Juniorlandslagstruppen består av 17 tävlande och 4 av dem är alltså från Falun och vår klubb. Det börjar verkligen ta fart på riktigt och vi är jätteglada över både den bredd och spets som finns i klubben. Det här känns stort för oss, avrundar Linus Matz.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!