Peter Hamne, platschef vid Orklas anläggning i Falun. “Det känns fint att vi får förtroendet att utveckla något vi skapar tillsammans”, säger han apropå nu aktuella 80-miljonerssatsning som renderar fabriken en ny distributionscentral á 5 800 kvadratmeter.
Foto: Sonny Jonasson

Falufabrik höjer volymen och blickar framåt

FALUN. Orkla Care presenterar en stor framtidssatsning. Detta i storleken om 80 miljoner kronor. Investeringen ska utmynna i högre distributionskapacitet och nya eltruckar. Platschefen Peter Hamne ger också en djupare inblick i senare års förehavanden och framtidsvisioner för en av Faluns större arbetsgivare. – Att koncernen investerar i den här omfattningen är ett kvitto på viljan att fortsätta driva verksamheten framåt här i Falun, framhåller han.

Orkla Cares stora Faluanläggning återfinns i Hosjö, och verksamheten kretsar i huvudsak kring produkter för personlig hygien.
I ett större sammanhang ingår man i ett industrikonglomerat grundat i Norge. Utöver den nordiska hemmamarknaden är bolaget också operativt i stora delar av världen.
Fabriken i Falun – fram till 2015 med namnet Cederroths på skylten innan man uppgick i Orkla-koncernen – sysselsätter i dag cirka 200 individer.

Peter Hamne upplyser kring nu pågående storsatsning.
När denna når full skala är det i fysiska termer av kolossala mått, och med ett incitament för att företaget och Falun önskas ämnade för ett långt liv tillsammans.
– Vår redan befintliga distributionscentral är stor den också, men den byggnation som nu sker flyttar upp kapaciteten på en helt annan nivå.
– Den nya huskroppen skapas i direkt anslutning till det andra lagret och omfattar totalt cirka 5 800 kvadratmeter. Det ger plats för 11 000 lastpallar, redogör Peter för rundlagda siffror i sammanhanget.

Och det är siffror som åskådliggör varumärkeskoncernens position i fråga om utbud kontra efterfrågan.
Verksamhetens dimensioner är i volym omfattande på så vis att det i Falufabriken årligen framställs 90 miljoner produkter.
Dessa når i nästa led primärt dagligvaruhandeln, e-handeln och sedermera konsument.
Att man kan konstatera en stadigt positiv trend för de senaste kalenderåren bottnar i bland annat en för tiden väl anpassad varuportfölj.
Det mångfaldiga innehållet i denna visar sig resultera i affärsmässigt välkomna aspekter – och dessutom hälsorelaterat goda effekter.

Orkla storsatsar i Falun och investerar nu 80 miljoner kronor i en ny distributionscentral. “Den ger plats för 11 000 lastpallar”, redogör platschefen Peter Hamne, här vid ett tämligen nyinstallerat och toppmodernt alkoblanderi till företagets hygienprodukter. Foto: Sonny Jonasson

Att fabrikens ruljangs kunde svara upp mot vissa av de krav som medföljer en pandemi glädjer Peter Hamne.
– I pandemins intensitet fick vi ju en peak på efterfrågan gällande handtvål och handsprit. Förutom att det på så vis blev lönsamt för oss så känns det än bättre i själen att vi under tunga perioder kunde bistå samhället på vårt sätt.
Under pandemins hårdare härjningar led många branscher och aktörer tämligen svårt – men på Skutudden i Hosjö snurrade maskineriet kanske snabbare än någonsin tidigare.
På så pass hög nivå att fabriken hade möjlighet att anlita personal även från andra lokala verksamheter som temporärt tog stryk av de många konsekvenserna i anslutning till covid-19.
Platschefen konstaterar det positiva i detta, och nämner att produktionen i anläggningen nästintill fördubblats under de senaste nio åren.

Finns uppenbara “hot” mot fortsatta framgångar och andra utmanande faktorer?
– Absolut. Vi är verksamma i en fri och konkurrensutsatt bransch, inleder Peter.
Och utvecklar i ämnet:
– Det gäller att vara i framkant på alla fronter för att inte hamna på efterkälken, och inte minst nära frågor om hållbarhet och grönare energi där vi i dag har stort fokus.
Produktionen i Falun är fossilfri, upplyser Hamne. Vidare har insatser gjorts för att minska utsläpp och energiförbrukning samt öka fabrikens återvinningsflöden.
Bland initiativen märks installation av LED-lampor i hela industrin, nytt tak, uppvärmning via fjärrvärme samt transportlösningar drivna av biogas eller det förnybara bränslet HVO.
– Vi strävar efter så många lokala och regionala samarbeten som möjligt i skapandet av exempelvis den nya distributionscentralen. I samband med bygget så införskaffar vi även nya automatiserade eltruckar. De levereras dock av ett företag i Göteborg, berättar Peter Hamne.

När Lokalt i får ett “hemma hos”-besök i den voluminösa fabriken på halvön Skutudden råder full snurr i samtliga väderstreck.
Ett ständigt närvarande tillika kurvglatt “rörsystem” beläget en bra bit ovan frisyrhöjd möter skarpa personalinsatser och rytmiskt rörliga robotar.
Bemannade och obemannade truckar pulserar i omfångsrika korridorer och utrymmen som med industrimått mätt är anmärkningssvärt kliniska.
Ändamålsenliga stationer uppbådar därtill moderna enheter för produktblandning, märkning, packning och mycket annat.
– Ja, det står aldrig still här inne, skrattar Peter och betonar att maskinparkens kvaliteter förvisso är av godo, men att det mänskliga kapitalet är desto viktigare.
– Det är ju även det som gör det här jobbet så kul, om jag ska ge min personliga syn på det hela. Att få vara en del av hela processen och utbytet kunniga människor emellan. Det är i lagbygget storheten finns, fortsätter han.

Tidningen bjuds en vandring i verksamhetens hjärta och högkvarter, och därtill en titt på det nya lagermonstret i vardande.
– Som synes är grunden gjuten och väggar och tak på plats. Vi har jobbat flera år med projekteringen nära det här, och själva bygget blev visuellt påtagligt för cirka ett halvår sedan, upplyser Peter Hamne.
– Nu installeras el och apparatur för värme, ventilation och sanitet, sprinklersystem och mycket annat.

När beräknas bygget nå färdig figur och vara redo att tas i bruk?
– Enligt nuvarande plan är ambitionen att verksamheten i nybygget ska rulla i gång i september nästa år.
Hamne inflikar att man redan i talande stund inte kan signalera för behov av nyrekrytering.
Han fastslår emellertid att mångmiljonsatsningen i Falun tveklöst är en markering för att fortsätta stärka relationen mellan företag och stad.
– Verkligen, och det känns fint att vi får förtroendet att utveckla något vi skapar tillsammans. Det här är en framtidssatsning och jag kan konstatera att vi alltid är beroende av duktiga medarbetare. Att koncernen investerar i den här omfattningen är ett kvitto på viljan att fortsätta driva verksamheten framåt här i Falun.

Så här ser Orklas nya distributionscentral ut i dagsläget, där grunden samt väggar och tak finns på plats. I september 2023 beräknas helheten kunna aktiveras. Foto: Sonny Jonasson

Han återvänder till medarbetarvärdet som centralt för både stabilitet och framryckningar som nu aktuella nybyggnation.
– Vi har alla kompetenser här på plats. Vi eftersträvar stor transparens och att alla ska veta vad som ska göras och hur vi ligger till. Det ska inte vara några hemligheter. Operatörer i den direkta verksamheten, kemister, ingenjörer, alla är lika viktiga för såväl stämningen här som för positiva resultat.
Hamne reflekterar över den samtida marknaden och samhällsekonomiska prövningar.
Dyrare el och energi är faktum också för den 1974 etablerade Falufabriken, men som lokalt laddad styrka återfinns företagets produktflora som innefattar exempelvis Svinto, Bliw och Family Fresh.
– Vi gör inte de dyraste varianterna, utan våra produkter hittas hemma hos de flesta och är liksom lite närmare människan, menar Peter.
– Varumärken med innehåll skapat här hittas i väldigt många badrumsskåp och skafferier i svenska hem och även i många andra länder.

Han sammanfattar genom att vända blicken österut – och på samma gång avsevärt krympa de cirka 750 mil som skiljer Falun och Sydkorea åt.
– Där har en tvålimpregnerad stålull som vi gör här, mer känd som Svinto, visat sig vara väldigt populär. Tycker att sådant är lite häftigt. Att vi kan berätta för världen att det här är “made in Falun”, säger Peter Hamne.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,389607" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS