“Stig startade bandet som 16-åring. Nu firar vi 60 år och jag får vara med om det här”, säger en ödmjuk Simon Åsberg som är trummis i länets mest långlivade band Popnix.
Foto: Sonny Jonasson

Faluband firar 60 år med turné och hyllning till Elvis

FALUN. Falubandet Popnix celebrerar nu 60 svängiga år. Och man gör det med en turné modell större. Fokus finns på både Popnix-praliner och en hyllning till rockhistoriens titaner. – Vi kallar det för “An evening with Elvis” och vi turnerar tillsammans med fantastiske sångaren Henrik Åberg, berättar bandets batterist Simon Åsberg.

Generalrepetitioner pågår för nästa helgs turnépremiär i Säters Folkets hus.
Därpå följer helkvällar i rock- och popmusikens tecken i såväl Falun som många andra närliggande orter.
Utöver Dalarna inkluderas även Gästrikland och Hälsingland på en turnéplan som ser Popnix lira live vid ett stort antal tillfällen under 2023.

Firar man 60 år som band ska det göras med råge.
Trummisen Simon Åsberg berättar att tidigare etablerade tentakler mellan bandet och den i Härnösand hemmahörande Henrik Åberg växte sig än starkare i höstas.
– Ja, vi gjorde ett testgig med Henrik här på stora scenen i kulturhuset, och det föll minst sagt väl ut.
– Han är en enormt duktig sångare som har det här djupare “Elvis-registret” i sitt naturliga tonläge. En otroligt rik botten och klang i rösten. Bandet och Henrik fungerar väldigt bra som enhet och det här ska bli väldigt roligt, säger Simon.

Spelningarna utformas på så vis att inledningen utgörs av en Popnix-grundad repertoar och därpå följer 1,5 timme Elvis Presley-låtar i samspel med Henrik Åberg.
Simon betonar att legendariske Presley – vars enda dotter Lisa Marie tragiskt nog avled den 12 januari efter en hjärtattack – besitter en musikalisk katalog av monumental rang.
Henrik Åberg, som hamnade offentligt strålkastarljus i och med vinsten i TV4:s “Sikta mot stjärnorna” 1995, bär sin tonala tolkning av Elvis Aaron Presley in i ett tonsäkert sammanhang förmedlat av Simon och kompani.

Trummisen har i Popnix sällskap av grundaren, bandpappan, saxofonisten och kapellmästaren Stig Norén, pianisten Andreas Eriksson, basisten Kaj Hansson och Simons gitarrsäkre far Sten Åsberg.
– Vi har repat inför det här ett tag nu och jag måste säga att det känns riktigt jäkla bra. Och det trots att vi inte gjort första spelningen än, skrattar Simon.
Han kliver vidare i fråga om konserternas låtladdning och strategin bakom denna.
– Vi kommer att framför allt spela material från Elvis 70-tal. Då nyttjar han ofta den här mäktiga sångpipan och röstläget som Henrik hanterar så väldigt bra.
– Totalt kör vi 15–16 Elvis-låtar och det blir även flera av hans klassiska hits med tillhörande anekdoter.

Popnix och Henrik Åberg står nu redo för turnépremiär. “Det här är väl så nära vi kan komma Elvis, vilket känns väldigt roligt”, säger taktchefen Simon Åsberg. Foto: Sonny Jonasson

Henrik Åberg har i sin musikaliska karriär haft viss kontakt med Elvis riktiga familj, upplyser Simon.
– Ja, och han har även lirat tillsammans med några av Elvis tidigare musiker. Det här är väl på sätt och vis så nära vi kan komma Elvis, vilket jag tycker känns väldigt roligt.
Simon inflikar att han i syfte att hålla jämna steg med trummisen Ronnie Tutt, som spelade mycket med Elvis under just 70-talet, införskaffat en dubbelpedal.
– Han var ju tidig med det där och har ett speciellt sväng. Så nu har jag fått träna upp mig på det här med dubbeltramp också, berättar en småskrattande taktgeneral.

Att Popnix nu placerar smått fenomenala 60 ljus i födelsedagstårtan är något som av bandet själva betraktas med stora portioner ödmjukhet.
Mellan 1963 och 2023 är det måhända en evighet.
Eller blott ett ögonblick.
– Stig har berättat att han aldrig kunnat tro att det här bandet skulle fira 60, eller ens 50, år.
– I orkesterns begynnelse var ju folkparkerna ett av musikens verkliga högkvarter. På den tiden sjöng Stigs fru Lena i bandet och de har redogjort för hur annorlunda det kunde vara på 60-talet.

Simon fortsätter:
– De spelade många gånger i Falu Folkets park när den låg vid Domänverket. Det kunde vara 2 500 personer där och då var det inte ens en av de mer välbesökta kvällarna, återger Simon i toner av respekt för svunna dagars lokala musikscen.
Han sammanfattar storheten i vad som varit genom att hylla det som fortsätter att ges musikaliskt liv.
– Stig startade bandet som 16-åring. Nu firar vi 60 år och jag får vara med om det här. Bara med den här bandsättningen har vi nog gjort cirka 500 spelningar. Och fler ska det bli, med start nästa helg, avslutar en leende Simon Åsberg.

Foto: Dreamstime

Simon Åsberg listar fem Elvis-favoriter
1. “Way Down”
2. “Always on My Mind”
3. “That’s All Right”
4. “Unchained Melody”
5. “Baby Let’s Play House”
Simon om “Unchained Melody”: “Har sett en livetagning där han står på scen i juni 1977, blott två månader innan han dör, och sjunger ut allt han har. Han är helt slut, men ger verkligen allt. Det är mäktigt.”

Facebook

Populärt på webben