“På det hela taget har den här tråkiga vattenskadan även fört med sig mer positivt än vi kunnat tro. Att än fler föräldrar sitter och läser med sina barn har varit fint att se”, säger Karin Hane, bibliotekschef.
Foto: Sonny Jonasson

Falu stadsbibliotek snart färdigrenoverat

FALUN Snart är vattenskadorna blott ett minne för biblioteket. Renoveringsprojektet har därtill inte bara varit av ondo. – “Ta skit och gör det till guld”, skrattar bibblachefen Karin Hane.

I januari drabbades Falu stadsbibliotek av en översvämning som åsamkade såväl våningsplan ett som två påtagliga skador. I dagsläget är stora delar av barn- och ungdomsavdelningen, inklusive lekhörnan för de yngsta, avspärrad för restaureringsarbeten.
Inom kort spås emellertid de berörda ytorna ånyo kunna öppnas för både bok- och busbedrifter.
– Ja, de verkar snart vara återställda och redo att ta i bruk. Det här har blivit en långdragen historia, konstaterar bibliotekschefen Karin Hane.
– Förutom cd-skivorna skadade vattnet nästan inga inventarier eller böcker, men golven på båda våningarna tog mycket stryk.

Förutom golvytorna har bland annat också en handikapptoalett på övervåningen varit obrukbar. Den visuellt största skillnaden är avsaknaden av knoddar i hörnan som delar fönster med Wayne’s Coffee.
Karin förklarar att hantverkarna via maskinella medel behövt ta sig ned till själva betongen i golven för att komma till bukt med vattnets framfart. Snart ståtar båda våningarna med linoleum i nyskick.
När det snart vankas nystart för de drabbade delarna återstår också den halvsvettiga sysslan att återföra alla böcker och hyllor till sina nygamla hem – ett uppdrag som för personalen tacksamt nog utförs av flyttfirma.

Nämnda bibliotekspersonal var också källa till kreativt tänkande som i en tråkig situation av vattenskadedignitet faktiskt även lyckades tillföra något positivt.
– Vi ville inte att barn och unga skulle gå miste om vare sig litteratur eller lekmöjligheter, så våra medarbetare kläckte idén att flytta vissa delar till en mer central position här inne.
– Det har även resulterat i att än fler föräldrar sitter och läser med sina barn, vilket har varit fint att se.

Den mitt i det stora bokskeppet positionerade, provisoriska lekplatsen har också bidragit med goda vibbar.
– Ja, att ha lekande och pysslande barn mitt i alltihop har utgjort en härlig färgklick. På det hela taget har den här tråkiga vattenskadan även fört med sig mer positivt än vi kunnat tro.
– Det är ju som man säger, “ta skit och gör det till guld”, skrattar Karin Hane.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 35 2019.

Facebook
Kämpar för funktionshindrades delaktighet
"Vi ligger efter så det sjunger om det"
Stora framsteg i kampsportens tecken
Stora värden i stark samvaro

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS