ANNONS

Det senaste året har bostadsrättspriserna sjunkit mest i Dalarna, 15 procent, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.
Foto: Dreamstime

Fallande bostadsrättspriser i länet

FALUN/DALARNA. Priserna på bostäder i Sverige fortsatte att sjunka under augusti månad. Bostadsrätts- och villapriser minskade med 2 procent. Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik har analyserats av Länsförsäkringar fastighetsförmedling. Siffror som visar att villapriserna för första gången sedan 2018 nu sjunker på årsbasis.
Marcus Svanberg, vd vid Länsförsäkringar fastighetsförmedling, kommenterar:
– Våra mäklare får många frågor om bostädernas energiförbrukning och det finns en oro hos köpare för hur stigande elpriser ska påverka boendeekonomin.
Han fortsätter:
– Även om Riksbanken fortsätter att höja räntan kommer elen framöver vara dyrare än räntan på lånen för många villaägare.
För Dalarna uppges en minskning av bostadsrättspriser om 15 procent under det senaste året, vilket är mest i hela landet.
Bostadsrättspriserna uppvisar nu också en backande trend på årsbasis i 17 av 21 svenska län.
Svanberg:
– Utvecklingen på bostadsmarknaden är spretig, priserna stiger på många platser även om det är en nedgång i landet som helhet.
– Samtidigt har vi inte ännu sett toppen av vare sig inflation, elpriser eller räntehöjningar, vilket troligen innebär att priserna kommer fortsätta ned en bit till, säger han i en kommuniké från Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Även villapriserna sjunker alltså för första gången på fyra år i såväl storstad som på övriga håll i landet. Under det senaste året gäller detta för fler än hälften av Sveriges län.
– Köparna har redan ställt in sig på en lägre prisnivå, och många som planerar att sälja sin bostad behöver vänja sig vid tanken på att den inte är värd lika mycket som för några månader sedan. Men även om priserna i år sjunkit kraftigt från toppen är de alltjämt högre än innan pandemin, säger Marcus Svanberg.
Under året har däremot fritidshuspriserna nationellt stigit med i genomsnitt 4 procent.
Dock ”markant långsammare ökningstakt än det prisrally som varit senaste åren”, meddelar man.
Facebook

ANNONS

ANNONS