ANNONS

Fackförbunden kräver en miljard av ABB

LUDVIKA. Fem fackförbund inom ABB kräver en miljard i skadestånd på grund av utebliven information om försäljningen av Power Grids till Hitachi.

– Vi kräver ett mycket stort skadestånd, en procent av försäljningsbeloppet vilket motsvarar uppemot ett miljardbelopp. Anledningen är att vi anser att bolaget brutit mot en rad lagar genom att inte informera styrelsen och därmed inte heller oss fackliga representanter i förväg, säger Dennis Bäckman, ordförande för fackförbundet Pappers avd 86, vid ABB i Figeholm till Dagens Industri.

Det var i december som det stod klart att ABB skulle sälja divisionen Power Grids till japanska Hitachi för 100 miljarder kronor.
Power Grids finns i huvudsak i Ludvika med 3000 anställda och har 900 anställda i Västerås.

Förbunden kräver ABB på en procent av försäljningsbeloppen, eftersom de anser att det är oacceptabelt att bolaget underlåtit att informera styrelse och fack om försäljningen. Enligt facken bröt arbetsgivaren inte bara mot paragraf 11 i medbestämmandelagen utan också mot arbetsmiljölagen och lagen om styrelserepresentation för de privatanställda.
ABB ska ha avvisat kravet på skadestånd och nu väntar centrala förhandlingar men ABB kommenterar inte tvisten under pågående förhandling.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 12 2019.

Läs även: Ludvika kommun lyhörd i Hitachiaffären

Facebook

ANNONS

ANNONS