Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kaféet vid fäboden i Säterdalen kommer att hålla öppet under vecka 30, måndag till söndag, och drivas av Anna Hagström och hennes dotter. De tar även med sig djur till fäboden under veckan.
Foto: Pär Sönnert

Fäboden och kaféet håller öppet en vecka

SÄTER. Det blir djur vid fäboden i Säterdalen under vecka 30. Dessutom håller kaféet öppet samma vecka. – Bättre med en vecka än att det skulle stå tomt hela sommaren, tycker kommunalrådet Mats Nilsson (S).

Som Lokalt i redan skrivit om blir det ingen fortsättning vid Säterdalens fäbod för Våffelbruket, som drivit kaféet de två senaste somrarna. Företaget försattes i konkurs i maj månad och då man hade ett samarbetsavtal, som kunde brytas av båda parterna, valde Säters kommun att säga upp avtalet och, med väldigt kort varsel, försöka hitta en annan entreprenör till kaféet.

Nu har en lösning hittats. En välbekant sådan.
– Vi har skrivit avtal med Anna Hagström, som hade djur vid fäboden i fjol. Då hyrdes hon in av Våffelbruket. Anna har med sig djuren i år med och hon kommer även att sköta kaféet. Vi har spikat en vecka, som blir vecka 30, men sedan har Anna möjlighet att förlänga tiden om hon vill, berättar Mats Nilsson.

I ett pressmeddelande betonar Säters kommun att själva fäbodområdet, samt sagan längs fäbodstigen, kommer att stå öppet hela sommaren. Fäbodvallen ska även användas som scen vid en vallmusikföreställning för barn den 3 augusti samt vid trollvandringar i slutet av juli och början av augusti, under Historisk vecka.
Lokalt i slog en signal till Anna Hagström för att höra hur det känns inför veckan i fäboden.
– Jag har haft djuren i fäboden i tre år nu, så just den biten blir inget nytt för mig. Däremot har jag inte skött kaféet tidigare men jag ville testa det. Jag har hjälp av min dotter, som har jobbat i kaféet tidigare – åt Våffelbruket. Vi kör en lite enklare fikaservering i kaféet under vecka 30, måndag till söndag, säger Anna Hagström.

Vad blir det för djur i fäboden?
– Getter, kaniner, kaninungar, höns, ankor och förhoppningsvis även får.
Anna har även möjlighet att utöka öppettiderna under sommaren. Information om detta kommer att publiceras på Facebooksidan “Fäboden i Säterdalen”.
– Vi får se om det blir något mer än vecka 30. Veckan efter, den 3 augusti, ska vi i alla fall vara där igen – i samband med vallmusikföreställningen, säger Anna Hagström.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!