Foto: Dreamstime

Extrainsatt stöd till utsatta idrottsklubbar: “Elpriserna kom som en käftsmäll”

DALARNA. I december införde RF-Sisu Dalarna ett extra anläggningsstöd för energiomställning riktat till länets idrottsföreningar. Upp till 400 000 kronor går att söka. – Föreningarnas verksamhet är oerhört viktig, därför vill vi ge ett extra stöd, säger Eva Lignell som är verksamhetschef på RF-Sisu Dalarna.

Om december månad var kall så var månadens elfaktura desto bitigare. För många var den en riktig elchock. En grupp som är extra utsatt är länets idrottsföreningar. Bland dem är det många som har stora hallar att värma upp, snö som ska tillverkas eller elljusspår som ska belysas. Det har lett till att telefonen inne på RF-Sisu Dalarnas kontor i Falun gått varm.
– Vi har dubbelt så många samtal kring de här frågorna jämfört med tidigare. Elpriserna kom som en extra käftsmäll, säger Eva Lignell.

Eva Lignell, verksamhetschef på RF-Sisu Dalarna. Foto: Lisa Björklund

Under coronapandemin var det flera idrottsklubbar som fick pausa sin verksamhet och vissa tappade medlemmar. I synnerhet bland ungdomar i åldern 15 till 18 år. Särskilt drabbade var inomhusidrotterna. Nu när elpriserna har chockhöjts, är de ett hårt slag.
– Vissa föreningar fick nästan upphöra med sin verksamhet under pandemin vilket ledde till att fler slutade idrotta. Många har kommit tillbaka men vi har absolut tappat, framför allt i gymnasieåldern och till viss del i högstadiet.

Först pandemi – och sedan häftigt höjda elpriser. Nu har RF-Sisu Dalarna beslutat att införa ett extra stöd, utöver det anläggningsstöd som riksidrottsförbundet redan erbjuder föreningar över hela landet.
– När den här situationen uppstod bestämde vi oss för att avsätta ytterligare medel och då handlar det bara om energiomställning. Vi öppnade för ansökan i december och det går att söka ur fonden tills pengarna tagit slut, vi har ingen deadline.

I skidbackar är det främst snökanoner, liftar och belysning som drar el. Arkivfoto

Det extra stödet är avsett till idrottsföreningar som äger sin egen anläggning och som vill göra hållbara förändringar som kan spara energi under lång tid. Det kan handla om att isolera en klubbstuga, byta ut lysrör till ledlysrör, installera solceller eller byta ut el-elelement till luftvärmepumpar.
För att beviljas stöd behöver föreningarna klara av att betala 50 procent av kostnaden själva, samt göra en översyn av sina behov och ta reda på vilka åtgärder de kan vidta för att sänka sina elkostnader.
– Vi tänker inte betala föreningarnas fakturor. Vi vill ge mer långsiktiga och miljövänliga stöd. Sådant som på sikt kommer att spara pengar åt föreningar. Vi tar inte ansvar för det som kommunerna ska ta ansvar för, därför har vi begränsat oss till de anläggningar som ägs av föreningar.

Var kommer pengarna till stödet från?
– Det är våra egna medel, besparingar som vi har valt att använda för särskilda ändamål. Vi tycker att det här är ett viktigt ändamål. Energifrågan är en av de delar som idrottsföreningarna behöver se över. Just nu har den blivit så otroligt aktuell.

Foto: Dreamstime

Hur svår är situationen?
– Vissa föreningar har en extremt utmanande situation. Till exempel ridanläggningar och de som ska tillverka snö med snökanoner. Vi har fått signaler, många föreningar är väldigt utsatta. Sedan kan det vara skillnad beroende på vem som äger anläggningen och om man har ett fast eller rörligt elavtal.

Foto: Dreamstime

RF-Sisu Dalarna

RF-Sisu Dalarna är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Dalarna. Deras uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott. De är också idrottens eget studieförbund. RF-Sisu Dalarna arbetar med folkbildning och utbildning inom idrotten. Att stimulera människors lärande och sätta idéer i rörelse är en viktig uppgift för dem.
Källa: RF-Sisu Dalarna

Facebook

Populärt på webben