“Det är maxisinglar som till utseendet också påminner en hel del om de skivor som förr delades ut som DJ-exemplar. Lite som ett slags musikaliskt visitkort”, berättar Dalapops Pelle Andersson (till höger) om utgåvorna i Dalapop Exclusive Series. Konceptet begår premiär 2019 med släpp av Broder Henrik Rapp, Nightshine, Summer Kid samt ytterligare en inom kort spikad akt.
Foto: Sonny Jonasson

Exklusiv välgärning för vinylvänner

DALARNA Då som nu för alltid. Titeln på Kents avskedsplatta beskriver kanske också vinylskivan som fenomen. En traditionstyngd pjäs som blivit det nya svarta.

Driftiga Dalapop sätter nu länets artister i spinn.

Fyra artister från Dalarna kommer vid varsitt tillfälle under året att frigöra vinylpaketerade utgåvor. Varje akts verk pressas i 100 exemplar som ett led i vad som fått namnet Dalapop Exclusive Series.
Pelle Andersson på Dalapop förklarar.
– Det är maxisinglar som till utseendet också påminner en hel del om de skivor som förr delades ut som DJ-exemplar. Lite som ett slags musikaliskt visitkort, berättar han.
Den in i minsta detalj stilrena utformningen går i synnerligen svart. Etiketten uppbär på ena sidan låt- och utgivningsdata och på den andra återfinns artisternas grafiska signatur.
Sobert, iögonfallande och nästintill vad som i taggiga hårdrockssammanhang brukar ges omdömet “necro”.
– Det ska vara exklusivt och enhetligt, en väldigt regional satsning som nog aldrig gjorts på det här viset förr, berättar Daniel Olsson, som i symbios med Pelle Andersson utgör Dalapops dynamiska duo.
Pelle inflikar:
– Det här plattorna går bara att prenumerera på via Dalapop, de kommer inte finnas hos exempelvis Bengans eller Ginza.
– För 300 kronor får man samtliga fyra plattor, och första släppet sker den 13 april, på Record Store Day.

Tre av de fyra tonala daladundren som visar vinylvurm är Broder Henrik Rapp, Nightshine och Summer Kid. Den fjärde och sista presenteras inom kort.
– Och planen är att ge det här en fortsättning även nästa år, det är ju förutom en rätt häftig och speciell dalagrej också ett perfekt sätt att upptäcka ny musik och stödja scenen, framhåller Daniel Olsson.
De 100 vinylskivorna fördelas så här: 50 är artisternas egna att sälja och behålla intäkterna för, 25 är så kallade giveaways för att sprida ordet, 25 är exemplar vikta för prenumeranter.
Intresset för prenumerationsdealen uppges vara så pass stort att hugade spekulanter uppmanas lägga på en rem om man ska säkra umgänge med de strikt limiterade alstren.

Låter all musik bättre på vinyl?
– På något sätt gör den ju det. Det är ju också en fysisk produkt, vilket i sig är en helt annan sak än en digital spellista, säger Pelle.
– Det är en riktig sak som kan ge än mer koppling till musiken, sådant betyder något, instämmer Daniel.
Vinylskivans återtåg som frekvent nyttjat musikformat är fortsatt starkt.
– Ja, i dag kan man ju köpa vinyl på Ica, säger Pelle.
– “Ett paket Bregott och en Maiden, tack”, liksom.
Skratt.

Hur ser er personliga relation till vinylskivan ut?
Daniel Olsson:
– Min allra första var nog “Shout at the devil” av Mötley Crüe, med pentagrammet på omslaget. En hel del hårdrock, bland annat Helloween.
– Men jag hade även Samantha Fox. Sålde dock förut alla vinylplattor jag hade, så i dag äger jag inte en enda.
Pelle Andersson:
– Jag är skivsamlare och har väl några tusen i min ägo.
– Ett tidigt vinylminne är glamrockarna i The Sparks, och likaså soundtracket till tv-serien “Macken”. Har alltid varit svag för låtar som “I ditt bagage” och “Det är vattenpumpen, Gerd”.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 12 2019.

Facebook
"Vindrutan är alltid större än backspegeln"
Mångmiljonbesparing på kollektivtrafiken

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS