ANNONS

Sandra Wikman fick ärva mamma Marinas julby på 1 x 1,5 meter. Nu har den vuxit och tar upp en stor del av vardagsrummet. “Det är en ständigt pågående process”, säger Sandra.
Foto: Karin Diffner

Julstämning på hög nivå – “Man vill ju hinna njuta”

BUSKÅKER. Julpyntet hos Sandra Wikman och hennes familj når nya nivåer varje år. – Jag älskar den här tiden när alla är så mycket snällare mot varandra och det tindrar i barnens ögon, säger hon.
Trappan upp till lägenheten smyckas av girlanger och glaskulor. “Men jag är inte klar där nere vid entrén”, säger Sandra.

Ledstången i trappan upp till lägenheten i Buskåker är fyra meter lång, girlangen som den är smyckad med är 23 meter.
– Så det tar en stund att linda runt den. Sedan ska alla kulorna fästas med ståltråd, berättar Sandra.
Hon är klädd i tomteröd blus och har röda- och guldfärgade naglar.
– Jag har en särskild garderob för den här tiden, avslöjar hon.

Det finns julfantaster och så finns det Sandra Wikman och hennes sambo Jimmy Johansson som älskar julen och börjar pynta redan i oktober. Särskilt stolta är de över sin glittriga julby som stadigt växer.

Hela lägenheten är full av tomtar, paket, julkulor och många andra prydnader i rött, grönt och guld. Sandra och sambon Jimmy Johansson började förvandla bostaden redan i mitten av oktober, men arbetet är inte klart än.
– Nej, det är en pågående process ända tills vi tar ner det.
När gör ni det?
– I slutet av januari eftersom vår fosterdotter Felicia inte vill att det ska vara jul när hon fyller år. Annars hade vi nog haft det uppe till i februari.
– Man vill hinna njuta.

Rött, grönt och guld är parets favoritfärger under julen.

Sandra och Jimmy bjuder på kaffe eller glögg, lussekatter, pepparkakor och skumtomtar. När paret träffades för drygt fyra år sedan var Jimmy inte särskilt förtjust i julen eller julpynt.
– Men det gick över. Han hade inte så mycket val, säger Sandra och skrattar.
– Nej, men sedan jag träffat den här donnan har jag förstått hur fint och stämningsfullt det kan vara med jul, säger Jimmy med en kärleksfull blick på sambon.

För Sandras del började intresset redan i barndomen. Hennes mamma Marina brukade bygga upp en liten julby som Sandra sedan fick ärva.

Julbyn är upplyst och har många föremål som rör sig.

– Den har eskalerat ganska mycket de senaste åren, säger hon och visar in i vardagsrummet.
I ett hörn har paret nu byggt upp en gigantisk vinterby i olika nivåer med massor av upplysta dekorationer. Här finns snögubbar, tomtar och hus i vacker julskrud. Här finns också föremål och figurer som rör sig, till exempel en karusell, fontän, tåg- och linbanor.
– Den där linbanan är ny för i år, säger Sandra och pekar på två vagnar som sakta rör sig upp och ner mellan två alpstugor.

Sandra gillar att blanda gammalt och nytt pynt med sådant hon gjort själv – med Jimmy som hantlangare. “Det är kul att få vara kreativ”, säger hon.

Kärleken till julen handlar för henne och Jimmy mest om glädjen att få umgås. Under hela perioden som de har det julpyntat hemma brukar de också bjuda hem vänner och släktingar på glöggkalas och annan gemenskap.
– Jag älskar att se hur det glittrar i barnens ögon när de ser julbyn. Det gör mig alldeles varm i hjärtat, säger Sandra.
Paret har två förråd fulla med julsaker och det blir mer för varje år. Hur mycket tid eller pengar de lägger ner på pyntandet vet de inte – bara att det “mycket”.
– Men julklappar är ointressant för oss; det viktigaste är att ge tid.
Hur känns det när ni tar bort allt?
– Om jag känner att jag hunnit njuta av det; då känns det faktiskt skönt, säger Sandra.
På sikt planerar paret att flytta till ett hus för att de vill skaffa barn men också för att ha plats med riktig julgran och kunna pynta mer utomhus.
– Vi håller ögonen öppna, men det är ingen brådska, säger Jimmy.

En nyhet från i fjol är de här två stora nötknäpparna som döpts till Kurt och Skurt, varav den ena himlar med ögonen.

Fakta/Sandra Wikman.
Ålder: 30 år.
Familj: Sambon Jimmy, 31, och fosterdottern Felicia, 20 år.
Bor: I Buskåker.
Yrke: Lastbilschaufför.
Intressen: Julen och bilar.

Facebook

Populärt på webben

ANNONS