ANNONS

Runo Andersson startade begravningsbyrån i Norberg för snart 35 år sedan, och sedan 1999 jobbar sonen Jonny Brinksäter heltid i företaget.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Ett jobb där sorgen alltid närvarar

Att mista en kär vän eller anhörig kantas både av sorg och praktiska åtaganden. Något som Runo Anderssons begravningsbyrå i Norberg har lång erfarenhet av.

– Jag startade begravningsbyrån 1986 och sen 1999 jobbar min son, Jonny Brinksäter, heltid i företaget, säger Runo Andersson.
– Jag är uppväxt med det här jobbet, säger Jonny Brinksäter.

Far och son är med från första anhörigkontakten fram till begravningen i kyrkan.
– Vi erbjuder personlig service och vi har jour dygnet runt och oss kan man ringa mitt i natten, säger Runo Andersson och fortsätter:
– Dör någon hemma är det vi som hämtar. Ibland har det hänt att någon legat död i flera månader, då är det jobbigt.
– Förr hade vi alla polistransporter också, som vid mord och självmord exempelvis. Men numer kör rättsmedicin det, säger Jonny Brinksäter.

 

Det är mycket att tänka på inför en begravning. På begravningsbyrån finns bland annat broschyrer med kistor och urnor så att anhöriga kan jämföra priser med mera i lugn och ro.
– Det är viktigt att även mindre barn får vara med och ta del av planeringen, vare sig det handlar om förlusten av en förälder eller en far- eller morförälder, säger Jonny Brinksäter.
Han är känd för sin hantering av barn i sorg och det uppmärksammades i ett tv-program för många år sen.
– De hade hört att jag var duktig med barn i de här situationerna och ville ha med mig i programmet. Så då var jag med och fick svara på frågor från barn.

 

Under åren har begravningar och dess ritualer förändrats samtidigt som allt från verser till symboler ska väljas.
– Allt finns på vår hemsida, men det är valfritt för den som hellre vill bestämma det här på plats, säger Runo Andersson.

Coronan har ändrat vårt sätt att jobba och att hantera möten. På frågan hur och om begravningsverksamheten påverkats svarar Runo Andersson:
– Vi hade mycket jobb under mars-april, men i övrigt har det varit ovanligt få dödsfall i år. Här på kontoret använder vi skyddsutrustning och vi erbjuder även munskydd till de besökare som önskar det.
– Men det blir allt färre som deltar på en begravning, och det är en trend som pågått även innan coronan, säger Jonny Brinksäter.
Runo Andersson berättar att i dag är det också vanligare att köra kroppen direkt till kremation för att kunna vänta med urnnedsättning.
– Många vill att vi ska hämta kroppen och åka direkt till krematoriet och så vidare till minneslunden. Då väljer man bort alla ceremonier som hör begravningen till.

 

Kistor och urnor är fortfarande väldigt traditionellt även om det uppdateras med nyheter. Däremot blir det allt vanligare att använda ett bårtäcke istället för blommor på kistan, liksom att skänka en minnesgåva till en fond istället för att köpa blommor.
– I dag är det också fler som väljer en borgerlig begravning, säger Runo Andersson och fortsätter:
–Vi möter även andra trossamfund och religioner som vill ha sina egna ritualer. Det är intressant att ta del av, men i grunden handlar det om olika tolkningar av samma tro.
När det kommer till val av symboler i dödsannonser är det nästintill gränslöst.
– Du kan använda i princip vad som helst, det finns mängder med symboler att välja bland, säger Jonny Brinksäter.

Begravningen innehåller också musik och ofta är det våra vanligaste psalmer som de efterlevande önskar.
– Men sen kanske man väljer en omtyckt sång eller visa av en artist. “Jag och min far” är en populär variant på begravningar, säger Runo Andersson och fortsätter:
– Det var mer restriktioner förr, men det har ändrat sig eftersom även dagens präster är mer öppna och ser annorlunda på sitt yrke.

 

Hur kom det sig att du startade en begravningsbyrå?
– Jag har bland annat jobbat på krematorium, och därför kändes det rätt att starta en begravningsbyrå, säger Runo Andersson.
På frågan om jobbet gör att man blir bekväm med tanken på sin egen död svarar Runo Andersson:
– Jag vill alla fall inte bli kvar sist. Det spelar ingen roll hur gammal en anhörig är, det är ofta en katastrof för den som mister en partner efter ett helt liv. Själv träffade jag min fru för cirka 50 år sen.

Jonny Brinksäter påpekar att döden är kanske jobbig att tänka på men oundviklig.
– Vi har ett formulär “inför min begravning” och det finns både på vår hemsida och att hämta här på kontoret. Det borde alla fylla i.

Fakta begravning
I Sverige ligger ansvaret för begravningsverksamheten hos trossamfundet Svenska kyrkan i de allra flesta delar av landet.
Alla som är folkbokförda i Sverige och betalar kommunal inkomstskatt betalar begravningsavgift. Från och med 2017 är denna enhetlig i hela landet, undantaget i Stockholms och Tranås kommuner. Begravningsavgiften ska täcka de enligt lagen nödvändigaste kostnaderna i samband med gravsättning av en avliden.

Borgerlig begravning
Man bestämmer själv hur man vill utforma en borgerlig begravning. Det går lika bra att hålla ceremonin inomhus som utomhus och den kan vara i hemmet, vid havet, vid graven eller annan lämplig lokal.
I begravningsavgiften som alla bokförda i Sverige betalar ingår anvisad lokal för ceremoni, kremering och gravplats. Sedan den 1 januari 2000 är det huvudmannen för begravningsverksamheten ansvar att erbjuda en lokal för borgerlig begravning. Där är respektive kommun som ansvarar för begravningsverksamheten.

Kostnad
Det vanligaste är att en begravning brukar kosta runt 25 000 kronor. Du kan dock komma undan med ett pris runt 8 000 kronor om begravningen är i det enklare laget, eller ännu mindre om ingen ceremoni önskas alls. Det finns även människor som lägger närmare 100 000 kronor på begravningen, men det är ytterst ovanligt. Normalt är mellan 20 000 och 30 000 kronor. De stora kostnadsdrivarna är valet av kista, minnesstundsservering samt eventuell gravsten.
Källa: begravningssidan.se

Facebook

ANNONS

ANNONS