ANNONS

“Eleverna har jobbat med detta som en del av den ordinarie undervisningen hela höstterminen”, förklarar läraren Anna Persson. Esteter från Lugnetgymnasiet visar att framtiden är deras, och via skolans fräna initiativ har man nu också känt på några aspekter av turnélivet.
Foto: Sonny Jonasson

Esteter på färgstark Faluturné

FALUN Fyra hållplatser på en eldfängd odyssé. Så kan det gå när esteter är på. Responsen är av rungande karaktär. – De har övat hela hösten, berättar läraren Anna Persson, Lugnetgymnasiet.

Tanken är att förena teori och praktik. Inför publik.
Lugnetgymnasiets estetiska program rustar sina elever för yrken som inte sällan kan komma att innebära framställningar av ett påtagligt brett spektrum av metoder och artisteri. Skapandelusta nedkokad till elixir för dans, musik, teater, bild, media – mångfalden är ledordet. Och därtill krävs tålamodet att träna sig fram till ett gemensamt mål.
– Eleverna har jobbat med detta som en del av den ordinarie undervisningen hela höstterminen, förklarar läraren Anna Persson, som i det här projektet bär ansvar för frågor kopplade till logistik och praktiska göromål.
– Under veckan besöker vi fyra skolor, Söderbaumska, Västra, Britsarvet och så avslutar vi på hemmaplan.

Hon upplyser att idén om ett turnéupplägg kläcktes av skolans musiklärare.
– David är själv turnerande musiker och därav föddes idén att låta eleverna uppleva turnélivet.
– Många av deras framtida yrken kan mycket väl innebära turnerande i en eller annan form, så det här är en perfekt försmak, utvecklar Anna.
Att de unga adepterna besitter talang bevisades tveklöst när man styrde upp en medryckande föreställning av fartfyllt artisteri, där också tid för eftertanke infogats i det explosiva materialet. En suggestiv, känsloladdad kortfilm inleder den mastiga matinén på Britsarvsskolan.

Dramatik övergår sedan i rytmik när scenen sätts i figurativ brand av en ytterst synkroniserad och sprudlande intensiv dansgrupp. Följer gör också projiceringar, laddad teater och snitsiga musikdåd. Några av morgondagens stjärnor – såväl framför som bakom kamera och produktionsapparat – har presenterat sig.

Facebook

ANNONS

ANNONS