Monica Karlsson, butikschef på Erikshjälpen i Hedemora.
Monica Karlsson, butikschef på Erikshjälpen i Hedemora, visar upp ett av borden med julsaker som Erikshjälpen fått in och (vid fototillfället) hade till försäljning. Den 16 november inleddes “Vanliga veckan” där man vill få fler att shoppa mer hållbart. “Det är en motpol till Black friday och Black week”, säger Monica.
Foto: Pär Sönnert

Erikshjälpen firar 30 år i Hedemora

HEDEMORA. Erikshjälpen i Hedemora firade nyligen sitt 30-årsjubileum. Just nu är man mitt inne i “Vanliga veckan”, som uppmärksammas för första gången. “Det är en motpol till Black friday och Black week, vi vill lyfta fram att man handlar hållbart i stället”, säger Monica Karlsson, butikschef för Erikshjälpen.

Den 4 september 1993 slog Erikshjälpen upp portarna i Hedemora, som en av de först butikerna i hela landet.
– Då höll man till i ett större bilgarage i Tviksta och året efter flyttade man till ett ännu större lastbilsgarage i samma område. Britt Hjertton och Åke Östman jobbade där i början, de brukar komma in fortfarande och hälsa på och de har skrivit ner mycket om den här tiden. Britt är även volontär hos oss. Verksamheten startades i samarbete med Pingstförsamlingen, berättar Monica Karlsson.

Tidningsurklipp från Erikshjälpens tidiga år i Hedemora.
Monica Karlsson visar upp tidningsurklipp från Erikshjälpens första år i Hedemora. Här ses Åke Östman och Britt Hjertton på ett fotografi från 1994. “Båda brukar titta in här i bland, Britt är kvar som volontär hos oss”, säger Monica Karlsson. Foto: Pär Sönnert

År 2000 skedde nästa flytt, till källarlokalen under Hemköp.
– När Hemköp flyttade till sina nya lokaler längre ner på Gussarvsgatan 2002 flyttade Erikshjälpen, som då bytte namn till Strået, upp en våning och sedan dess har vi varit kvar här, säger Monica Karlsson.

Själv har hon varit butikschef sedan 1 april 2019.
– Det blir alltså fem år i vår. Oj vad tiden går. Ett par år före min tid, 2017, avbröts samarbetet med Pingstförsamlingen och då blev Erikshjälpen Second Hand en fristående butik, säger hon.

Erikshjälpens logga
1993 startades Erikshjälpen i Hedemora, då i samarbete med Pingsförsamlingen. Samarbetet bröts 2017 då Erikshjälpen blev en fristående butik. Foto: Pär Sönnert

I slutet av september firades verksamhetens 30-årsjubileum i Hedemora.
– Då hade vi lite aktiviteter i butiken, där vi har byggt om och bland annat skapat tydligare gångar. Kafédelen har utökats med smörgåsar och vi vill utveckla kaféet ännu mer. I början av nästa år ska vi utöka öppettiderna något, på tisdagar och torsdagar, säger Monica Karlsson.

Efter en tung period under coronapandemin har omsättningen ökat.
– Butiken har blivit välbesökt. Vi är otroligt glada över att det har vänt. Pandemin var väldigt tuff för oss men jag är otroligt stolt över alla medarbetare och volontärer som har jobbat hårt, berömmer Monica Karlsson.

Kafédelen på Erikshjälpen i Hedemora.
Kafédelen på Erikshjälpen i Hedemora innehåller bland annat ett porträtt på grundaren Erik NIlsson samt information om honom. I september var det 30 år sedan butiken öppnade i Hedemora, dock i en annan lokal. Foto: Pär Sönnert

Den 16 november inleddes “Vanliga veckan” som pågår fram till och med den 23 november.
– Det är en motpol till Black friday och Black week, vi vill lyfta fram att man handlar hållbart i stället. Först hade vi “White monday” och nu är det en hel vecka. Vi har inte gjort detta tidigare, det ska bli spännande att se hur det tas emot. Kursdeltagare från Sjöviks folkhögskola kommer hit och visar återbruk den 17 november, dagen efter blir det julpyssel och på måndagen kommer Södra Dalarnas hemslöjd hit. Samma dag blir det även musik med Peter Lönnborg och Ulrika Nordström med vänner, säger Monica.

Monica Karlsson, butikschef för Erikshjälpen i Hedemora
Monica Karlsson har varit butikschef för Erikshjälpen i Hedemora sedan april 2019. Foto: Pär Sönnert

I våras fick Erikshjälpen Södra Dalarnas Sparbanks hållbarhetspris, med en prissumma på 20 000 kronor.
– Det kändes väldigt fint att få det priset. Pengarna har vi bland annat lagt på ett stort kylskåp till kaféet, säger Monica Karlsson.

Hur många är ni som jobbar här?
– Jag och Martin (Jönsson) är anställda på heltid. Sedan har vi ett par som jobbar halvtid och så har vi våra fantastiska volontärer, praktikanter och de som arbetstränar. De är otroligt värdefulla för oss, det vill jag verkligen framhålla. Utan dem skulle det här aldrig gå, säger Monica Karlsson.

Skylt från Erikshjälpen i Hedemora
Runt omkring i butiken finns små skyltar med konkreta påminnelser om vad pengarna som kommer in till Erikshjälpen kan användas till. Foto: Pär Sönnert

Förutom att ta emot gåvor kan Erikshjälpen åka ut och hämta saker, som dödsbon.
– Det är spännande att se vad som kommer in. Varje gåva är unik, vi är så tacksamma för alla som skänker saker till oss. Det här är ett betydelsefullt jobb, eftersom överskottet går till barn i hela världen. Även om man har haft en tuff dag så kan jag lägga mig på kvällen med vetskapen att jag har gjort skillnad för barn i dag. Det är en fin tanke, säger Monica Karlsson.

Facebook
"Vi går in på 13:e året 2024, det känns ganska ofattbart".
"Många vill äta sådan här mat och då finns det inte så många alternativ när det gäller julbord".

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS