I kafédelen finns ett fotografi på Erikshjälpens grundare Erik Nilsson samt en tavla med information om honom.
Foto: Pär Sönnert

Erikshjälpen – en second hand-butik med speciell historia: “Stolt över att jobba här”

HEDEMORA Erikshjälpen har 58 second hand-butiker i landet. Den i Hedemora var en av de första som öppnade i hela landet. Monica Karlsson är butikschef i Hedemora och passar gärna på att berätta om Erikshjälpens spännande historia. “Det är inte alla som känner till den”, säger hon.

Erikshjälpen har döpts efter grundaren Erik Nilsson, som drabbades av blödarsjuka vid tre års ålder. När han blivit äldre, och vårdats mycket på sjukhus för sin sjukdom, skrev han till Sven Jerring och Barnens Brevlåda.
– Jerring trodde att Erik var en gammal man eftersom han hade ett så vuxet språk. Erik blev inbjuden till Barnens Brevlåda och fick berätta om att han ville hjälpa barn och efter det startades Erikshjälpen. Sedan avled Erik 1966, bara 37 år gammal, och hans hustru Ulla drev Erikshjälpen vidare. Jag träffade henne för ett par år sedan, hon är en fantastiskt inspirerande kvinna, berättar Monica Karlsson.

Erik Nilsson avled 1966, blott 37 år gammal, men hans namn och idéer lever vidare i form av Erikshjälpen. Foto: Pär Sönnert

I kafédelen “Farbror Eriks kafé” finns en stor bild på Erik Nilsson samt en informationstavla om hans historia.
– Jag brukar hålla träffar för pensionärer här och berätta om Erikshjälpens historia och det är alltid någon som inte känner till den. Alla våra butiker i landet är uppbyggda på samma sätt, med både prissättning och varuupplägg samt den klassiska vinröda färgen så att man ska känna igen sig, säger Monica.

I april uppmärksammade Erikshjälpen Eriksdagen, till minne av grundaren. I år samlades det in 2,9 miljoner kronor som ska skänkas till barn som är på flykt från Ukraina.
– Erik har en jätteintressant historia. Han var borträknad av allmänheten och mobbad men skapade ändå något som gett tusentals barn över hela världen en ljusare framtid. Han hade en otrolig drivkraft och hans ledord var kärlek, hopp och vidsynthet. Mod var också en styrka hos honom. Eriks och vår vision är att se till att alla barns drömmar blir verklighet och att alla människor är lika värda, säger Monica Karlsson.

Monica Karlsson har varit butikschef på Erikshjälpen i Hedemora sedan 2019. “Jag är stolt över att jobba på Erikshjälpen. Vi gör ett betydelsefullt arbete”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

Erikshjälpen står på två ben, dels en stiftelse som sköter själva välgörenhetsarbetet, dels en ideell förening som driver de 58 second hand-butikerna Det finns även ett ar butiker i Norge. I Hedemora öppnade Erikshjälpens second hand vid en byggnad i närheten av ishallen.
– Hedemora var en av de första butikerna som öppnade i Sverige. Sedan flyttade butiken till källaren i den här lokalen. I lokalen vi finns i nu var det tidigare en Hemköpsbutik. Det är en stor och luftig lokal med perfekt läge mitt i Hedemora, säger Monica Karlsson.

I Hedemorabutiken finns 2,5 heltidstjänster, där Monica har den ena. Dessutom jobbar ett tiotal volontärer och även arbetstränande och praktikanter i lokalen.
– De är otroligt värdefulla för oss. Jag tycker om att se hur personalen växer av att vara här. Det är viktigt för mig att alla praktikanter och arbetstränande känner sig trygga och stärkta när de avslutar sin tid hos oss för att sedan gå vidare ut i arbetslivet. Verksamheten är även viktig som mötesplats för många som kommer hit och fikar och umgås. Vi har en fin gemenskap här, säger Monica Karlsson och tillägger:
– Alla som hjälper till här gör ett fantastiskt jobb för att ge alla kunder minnesvärt och trevligt besök.

Erikshjälpens lokal i Hedemora ligger längs Gussarvsgatan, där det tidigare låg en Hemköpsbutik. Foto: Pär Sönnert

Under våren får Erikshjälpen in massor av saker, då folk vårstädar och hittar saker som de vill skänka.
– Och det gäller att vi har respekt för gåvorna, då de har varit värdefulla för de tidigare ägarna. Många gåvor är unika och antika. Därför är det viktigt att inte jämföra oss med en loppis. Erikshjälpen har även en e-handel, www.secondhand.se, som drivs från Borås, säger Monica Karlsson.

Erikshjälpens tre stora uppdrag är överskott, social verksamhet och miljö. Man jobbar mycket med hållbarhetsutveckling.
– Vår affärsmodell är klimatpositiv vilket gör att verksamheten inte ska ha någon påverkan på miljö och klimat, för att minska koldioxidutsläppen, säger Monica Karlsson.

En av många skyltar ute i butiken som ger exempel på vad pengarna som Erikshjälpen får in kan gå till. Foto: Pär Sönnert

Hon vittnar om att intresset för second hand är stort.
– Det är många som har det tufft ekonomiskt och som vill köpa begagnat för att spara pengar, säger Monica Karlsson som har jobbat inom detaljhandeln i 40 år och kallar uppdraget på Erikshjälpen för “min mest komplexa tjänst hittills”.
– Det är otroligt spännande och roligt samtidigt som det är krävande. Vi tar emot varor, sorterar dem, prissätter, ställer ut i butiken och säljer dem. Och vi vet ju aldrig vad vi får in för gåvor, eller vilken mängd det handlar om. Jag är stolt över att jobba på Erikshjälpen. Vi gör ett betydelsefullt arbete, framför allt nu när vi har barn i Europa som är på flykt undan krig i Europa, säger Monica Karlsson.

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 20, 2022

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,207720" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS