Jenny Drugge och Lena Lagestam blir ordföranden i de kommunala energibolagen i Falun och Borlänge
Foto: Claes Söderberg

Energiknippen leder energibolag

FALUN/BORLÄNGE. Både Borlänge Energi och Falu Energi och Vatten kommer att börja ledas av två färgstarka centerpartistiska energiknippen. Lena Lagestam i Borlänge och Jenny Drugge i Falun.

Den ene eldar sopor på ett klimatsmart sätt mitt i stan och den andre flis från våra skogar, båda levererar till det sammankopplade fjärrvärmenätet och båda vill stå tillsammans som ett lysande exempel för Europa som vill bli fossilfria i det stundande EU-valet där Europas energiförsörjning till 72 procent är fossil.
– Coolt att vi blir ordföranden samtidigt och att vi inte kvoterats in utan vi faktiskt väljs för att vi är kompetenta, säger Lena Lagestam som tycker att England har något att lära av Borlänges sophantering och inte exportera sopor som avfall utan se det som en resurs i energiomställningen.

Från april 2019 blir Lena ordförande i Borlänge Energi.
– Det är ett oerhört välskött företag, med trevlig och väldigt kompetent personal. Jag har jobbat på Borlänge Energi i omgångar senast med kommunikations– och marknadsföringsfrågor.
– Tillsammans kan vi göra skillnad, det finns många nya samarbeten, säger Jenny Drugge
Drugge laddar för fullt för omvalet i Falun och hoppas att få träda in som ordförande i FEV som hon just valts till men ett omval kan ju ändra på saker och ting, speciellt om valdeltagandet inte blir som i höstens val och någon lyckas bättre än andra att få sina sympatisörer till vallokalen.

– Det är min tredje mandatperiod i Falun. Att bli ordförande i FEV är ett naturligt steg, jag har suttit i bolagsstyrelsen för Kopparstaden, kommunstyrelsen och myndighetsnämnden.
Jag sitter nu i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och kommunfullmäktige. I FEV får jag chansen att göra verklighet av de frågor som man beslutar om i politiken och klimatgaserna känner inga nationsgränser.
– Radion beskrev mig som kryssraketen i Borlänge, säger Lena Lagestam och hoppas på mer samarbeten mellan städerna vars vatten och fjärrvärme redan är sammankopplade.

Båda har erfarenhet av bolagsstyrelsearbete.
– Jag vill verkligen bidra till att bygga samhället hållbart, säger Lena. Och Borlänge Energi är en viktig aktör i ett sådant sammanhang.
– Vi båda kommer att tillföra energi, säger Jenny. Som ordförande går man före och bär framtidsvisionerna med sig.
– Energibranschen har beskrivits som att den står inför stora förändringar, lika mycket kommer att hända de närmsta fem åren som det hänt de senaste 50, klimat och miljön står högt upp på dagordningen.

Energiföretagen är mansdominerade. Borlänge Energi omsätter 840 miljoner och har 250 anställda, varav 25 procent kvinnor. Borlänge har “stadsmiljö” i sin verksamhet annars är man ganska lika uppbyggd som FEV som omsätter 740 miljoner, och har cirka 190 anställda varav 27 procent kvinnor. På frågan om det kommer att märkas att två kvinnor kommer att styra två stora mansdominerade kommunala energibolag så svarar Jenny Drugge tvärsäkert:
– Nej men det här handlar om personligheter, säger hon och Lena skrattar högt, öppenhjärtligt och instämmande för här handlar det om två nya ordföranden som fullkomligt sprudlar av energi.
– Ja, det handlar mer om person än kön, säger Lena.
De är båda eniga om att de vill bli goda förebilder i en mansdominerad bransch.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 10 2019

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS