ANNONS

“När allt rullar i gång är det bara roligt, det är förberedelserna innan som är krävande. Jag hade rätt hög arbetspuls under julhelgen”, redogör en skrattande Tina Sjöström för den oblyga belastning som avkrävs arrangerande Falu HK:s organisation plus ideellt jobbande föräldrar i att förverkliga Kopparcupen. Årets upplaga blev en succé med 180 lag och totalt 3 000 aktiva.
Foto: Sonny Jonasson

“En otroligt populär cup”

FALUN Svetten sprutar, skotten haglar. Naglar bits, nerver naggas. Handbollen hemsöker Falun med hopp om fartfylld framtid. Kopparcupen – ett monster med klister i nyporna.

– I år har cirka 180 lag och sammantaget 3 000 spelare deltagit i en otroligt populär turnering, berättar en glad cupansvarig i Tina Sjöström.
Pojkar och flickor som noterat som minst 10 och som mest 16 jordsnurr har gjort upp om medaljerna.
– När allt rullar i gång är det bara roligt, det är förberedelserna som är krävande. Jag hade rätt hög arbetspuls under julhelgen, redogör en skrattande Tina Sjöström för den oblyga belastning som avkrävs arrangerande Falu HK:s organisation plus ideellt jobbande föräldrar.
– Det behövs cirka 100 funktionärer för att hålla ruljansen i gång, och här svarar många föräldrar för fina insatser, berömmer hon.

På åtagandelistan hittas bland annat sysslor i sekretariatet under matcher och att trolla fram 2 500 portioner mat – till varje måltid.
Kopparcupens popularitet och goda anseende skänker också positiva synergieffekter i form av harmoniska samarbeten med såväl kommun som lokala företag, och därtill utgör cupen ett ekonomiskt tillskott i klubbkassan.
– Därav behöver lagen inte sälja lika mycket lotter och dylikt under säsongen. Turneringen ger pengar som går in i ordinarie verksamhet för att exempelvis kunna betala lagens bussresor till bortamatcherna, förklarar Tina.

Kopparcupens dragningskraft på handbollsföreningar i stora delar av Sverige innebar att platserna fylldes på ett sätt som kan liknas vid åtgången av biljetter när Bruce Springsteen lirar på Ullevi. Dessutom deltog också flera lag från Finland.
– Ja, någon åldersgrupp var fullbokad redan efter en kvart. Folk trodde att vi skämtade, minns Tina.
Och utvecklar gällande handbollens roll i Falun och Borlänge:
– Både Falun och framför allt Borlänge har många lag med i Kopparcupen. Tyvärr är handbollen i dagsläget en ganska liten sport i Falun, här dominerar av förklarliga skäl innebandyn.
– Vi hoppas att samarbetet mellan Falun och Borlänge på seniorlagsnivå kan ge ett lag i division 1, vilket skulle öka attraktionskraften hos handbollen, framhåller Tina Sjöström.

Att framtiden redan nu uppbär lovande förtecken bevisades via hela 400 matcher fördelade på cupens tre dagar.
Högst upp på prispallen stod efter slutsignal i de olika finalerna bland annat tre Borlängelag – flickor 15/16 år, flickor 13 år samt flickor 12 år. På pojksidan var stockholmska Åkersberga tongivande med slutsegrar i klasserna 15/16 år samt 14 år.

Facebook

ANNONS

ANNONS