ANNONS

En man i 60-årsåldern har dömts till ett långt fängelsestraff för mordförsök, misshandel, grovt olaga hot samt vapenbrott. Händelserna inträffade i Avesta kommun i somras.
Foto: Sonny Jonasson

En man döms till 10 års fängelse för mordförsök – skyller på nödvärn

AVESTA En man i 60-årsåldern har dömts till ett långt fängelsestraff för mordförsök, misshandel, grovt olaga hot samt vapenbrott. Händelserna inträffade i Avesta kommun i somras då mannen bland annat skar en annan man i halsen med en kniv.

I början av juli inträffade händelserna som nu har tagits upp i Falu tingsrätt. Flera personer befann sig vid en fastighet i Avesta kommun. Enligt utredningen ska den nu dömde mannen, tidigare samma dag, ha pratat om att få köpa en fastighet av en av de andra inblandade personerna. Hon ska sedan ha hört att mannen, efter att ha fått nekande svar på sin fråga om fastighetsköpet, ha sagt något i stil med ”då blir det mord i kväll”. Kvinnan tyckte att detta var olustigt men trodde att det handlade om ett olämpligt skämt.

Senare under kvällen uppstod bråk mellan mannen och en annan man. De har olika versioner av hur bråket startade men den nu dömde mannen har uppgett att ”det blev hotfullt” och att ”han kände att han tog till nödvärn”. Däremot konstaterar Falu tingsrätt att mannen inte har kunnat beskriva något som skulle utgöra detta hot.

Mannen var beväpnad med en kniv som han skar den andre mannen i halsen med flera gånger. Ett vittne har berättat att hon såg hur mannen stod med kniven och såg ut att vara beredd att hugga målsäganden på nytt, men att kvinnan lyckades ta kniven från mannen.

Efter detta hamnade målsäganden på marken och blev då slagen av mannen med en spade och en plåthink. Kvinnan, som tidigare hört den märkliga kommentaren om fastighetsköpet, gick emellan och fick då flera slag av mannen.

Därefter beväpnade sig mannen med två yxor och gick mot flera av de övriga personerna som befann sig på platsen, vilket de uppfattade som väldigt hotfullt. Mannen gick omkring på gården med yxorna till dess att polisen anlände och grep honom.

Mannen själv har förnekat brott. Han har uppgett att han agerat i nödvärn och när det gäller yxorna har han uppgett att han bara skulle flytta yxorna till sin rätta plats.

Falu tingsrätt anser att det inte finns något som tyder på att mannen befunnit sig i en situation som skulle gjort att han kunnat åberopa nödvärn som förklaring till sitt agerande. Tingsrätten anser även att det är bevisat att mannen begått brotten och dömer honom till tio års fängelse för mordförsök, misshandel samt grovt olaga hot.

Han döms även för vapenbrott efter att ha förvarat 36 stycken patroner, utan att ha rätt till det, i sin bostad.
Dessutom ska han betala 123 150 kronor i skadestånd till mannen som utsattes för knivskars samt 31 500 kronor till kvinnan som misshandlades och 18 000 kronor vardera till de övriga fyra målsägandena, som utsattes för det grova olaga hotet.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 50, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS