“En hyllning till fantasi och kreativitet”

”Det är inte kriminellt att ha dålig fantasi. Men det är oansvarigt.” Så skrev Sam Sundberg i SvD. Han bevakar framtidsfrågor och menar att dålig fantasi är en samhällsfara.

Fantasi kan vara så mycket. Att ha fantasi är att vara påhittig och full av kreativitet, men kan också inkludera att få ett infall och kanske göra ett hugskott. Fantasi kan vara fiktion eller inbillning. En myt. Eller en saga. Fantasi kan leda till luftslott och vara något orimligt. Eller ett musikstycke framfört av en popgrupp på 80-talet.
I denna krönika fokuserar jag dock på ordet ur en kreativ aspekt.

Psykologen Lev S Vygotskij trodde att den allra viktigaste funktionen för fantasin var att förbereda barn inför framtiden.
Med oro ser jag hur den yngre generationen ”slipper” använda sin fantasi när de matas med underhållning. Att få allt serverat skapar knappast någon grogrund för fantasin.
Under min livstid har fantasi och kreativitet betytt allt. Den genomsyrar de hobbyer jag haft och varit en stor del av mitt yrkesliv. Utan min fantasi hade jag aldrig lyckats fylla en tidning med artiklar varje vecka. Hur processen går till har jag svårt att svara på. Många gånger kommer idéerna av sig självt bara de tillåts göra detta. Hjärnan måste vara lite ”nollställd”.
Ofta tilldelas den som är konstnär eller författare stor fantasi. Jag tror att det är lika viktigt i andra yrkeskategorier.

Att lösa en riktigt klurig mordgåta kräver med säkerhet en komplex fantasi. Fantasi kan användas vid både stora och små problem.
Själv löste jag ett problem med min hund som hade svår separationsångest. Ensamhetsträningen fungerade inte alls då hon fick panik så fort jag lämnade henne.
Tack vare min fantasi kom jag på att ensamhetsträningen gick så mycket bättre när vi varit utomhus och hon fick gå in. Allt eftersom kunde tiden som hon var ensam förlängas. Det blev ensamhetsträning på ett omvänt sätt.

Bra fantasi kan leda till så mycket gott. En godare matlåda, till exempel. Med fantasi kan vi öva vår inlevelseförmåga och få förståelse för andras situation.
Jag är övertygad om att fantasi varit en stor del i Ukrainas försvarskrig mot Ryssland. Inte bara för att manövrera styrkorna och överraska fienden utan även för att drömma om en framtid i fred.
För att överleva en trist dag kan du dagdrömma, och det som är allra bäst med fantasi är att det är gratis!

Facebook
Ett av de största luciatågen
"Att polisen ska utföra ordningsvakters uppgifter är en utopi"

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS