Hans Björke och Mariann Johansson hoppas att många vill delta i Hembygdsgårdens dag där man bland annat kan få en guidning i Anders Mats-gården från 1700-talet.
Foto: Karin Diffner

En familjedag med överraskning

BORLÄNGE. Efter två års uppehåll satsar Tunabygdens hembygdsförening i år lite extra på Hembygdsgårdens dag. Bland annat ska en ny staty ersätta bronsstatyn som stulits. – Den är gjord av den lokala smeden Carina Nolåkers, men hur den ser ut avslöjas inte förrän vid invigningen, säger ordföranden Mariann Johansson.
Här stod bronsstatyn Bågspännaren som har blivit stulen. Den 7 augusti avslöjas vad som hädanefter ska pryda fundamentet på Gammelgården.

Det finns många anledningar att uppmärksamma Hembygdsgårdens dag den 7 augusti, menar styrelsen i Tunabygdens hembygdsförening.
– Vi vill lyfta upp den här gröna oasen mitt i stan, säger Hans Björke, vice ordförande.
Förutom de natursköna omgivningarna ståtar Gammelgården också med en av Sveriges största samlingar av gamla föremål och byggnader.
Allra äldsta byggnaden är Böös-loftet från 1540-talet.
– Tre av plankorna är daterade 1392-1393. Det är fantastiskt att se hur de gör när de tidsbestämmer virke, utbrister Mariann Johansson.

Under Hembygdsgårdens dag kommer flera av stugorna att hållas öppna, bland annat Anders Mats-gården som var den första som flyttades dit.
– Den har legat där vattenverket i Tjärna nu finns, berättar Hans.
– Gården är en mangårdsbyggnad från 1700-talet som är inredd för en bondefamilj vid sekelskiftet 1900, fortsätter Mariann.

Förutom guidningar av stugorna finns också möjlighet att åka på en historisk bussrundtur genom Borlänge med Gösta Jansson som guide.
– Under hösten kommer vi också att hålla fördjupande föreläsningar om det han berättar om, bland annat Borganäs fästning.
På Gammelgården blir det också andra aktiviteter som hoppborgar för barn, lotteri och tipspromenad. Efter invigningen av den nya statyn väntar uppträdande av Mats Höjer och Sölve Olofsson samt AnnCecilia Thenander och Ingemar Ihlis.

Ett nytt samarbete mellan föreningen, Jussi Björling-sällskapet och Gammelgårdens café gör att det också tills vidare kommer att ske en del försäljning och information om Jussi Björling där.
Arrangörerna hoppas på många besökare och gärna fler nya medlemmar.
– Det finns väldigt mycket att göra om man är intresserad; man kan till exempel bli guide eller vara med och planera för våra aktiviteter, säger Hans.
– Om vi hade fler medlemmar skulle vi kunna utöka den öppna verksamheten, fortsätter Mariann.
Även ekonomiskt hoppas föreningen på tillskott. Hembygdsgårdens dag är gratis, men styrelsen tar tacksamt emot frivillig grindslant.
– Folk har blivit duktiga på det nu, sedan man kan betala med swish, säger Mariann.

Fakta/Tunabygdens gammelgård
Tunabygdens Hembygdsförening bildades 1915 på initiativ av bruksläkare Hällsjö.
Han lyckades få disponent Ljungberg vid Domnarvets Jernverk att skänka mark vid Älvhagen till Tunabygdens gammelgård, i dagligt tal Gammelgården.
Första huset som flyttades dit var Anders Mats-gården 1919.
I dag finns 35 byggnader på området och över 30 000 gamla föremål.
Källa: Tunabygdens hembygdsförening

 

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS