Emma Dahlgren fick Avesta kommuns kulturtstipendium för sin digitala konst och hennes arbete för ungdomar i kommunen.
Foto: Tharos Gröning

En dag med prisutdelning i poesin och historiens tecken

AVESTA. På Karlfeldtsgården utanför Avesta delade man ut Avesta kommuns kulturstipendium och kulturpriset ”Årets Fridolin”. Årets mottagare är odlaren och folkbildaren Birgitt Broström och den digitala konstnären Emma Dahlgren. Priset delas ut varje år på Erik Axel Karlfeldts födelsedag den 20 juli.

Dagen firades med musik och diktläsning. Lars Hjertner som är född i Horndal och nu är solist och musikalartist på Göteborgsoperan och Mats Johansson, född i By, och verksam i Örebro på bland annat ”Opera på skäret” underhöll med en tolkning av Rune Lindströms ”Himlaspelet” ur Erik Axel Karlfeldts ögon.
Litteraturvetaren Stina Otterberg berättade om sin bok ”Älska, dricka, sjunga, leva, dö” som handlar om Avestapoetens diktstil och hans speciella sätt att göra orden till sång med flytande välljudande språk.
Ordföranden i Karlfeldtsföreningen Karin Perers talade om Karlfeldt och dennes dikter om första världskriget med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Gården byggdes i mitten av 1700-talet för att husera nämndemän och tjänstefolk och år 1820 tillkom en röd bagarstuga som man även bodde i på sommarhalvåret.
Lustgården är även den ett kulturminne full av växter med historisk betydelse. Här kan man hitta medicinalväxter och kryddor som tibast, libbsticka och körvel.
Trädgården sköts av en av studieförbundets studiecirklar ”Historiska trädgårdar” under ledning av Fridolinpristagaren Birgitt Broström.
Många besökare valde att dricka kaffe och saft i trädens skugga för att undkomma hettan. Karin Perers, ordförande i Karlfeldtsföreningen, säger att de haft ganska många besökare på gården trots pandemin.
– Många har kommit för att fika under träden med sina nära och kära. Så trots att vi inte kunnat ha stora evenemang så har folk kommit ändå, säger Karin Perers.

Karin Perers, ordförande i Karlfeldtsföreningen talade varmt om Erik Axel Karlfedts avsky för kriget och om vikten av hopp i en svår tid.

Karlfeldtsdagen gästades bland annat av Horace Engdahl och flera av Karlfeldts ättlingar.
Priset ”Årets Fridolin” har delats ut årligen ända sedan Avesta kommun tog över gården 1985. ”Fridolin” är namnet på Erik Axel Karlfeldts diktargestalt som författaren använder för att placera sig själv i dikten.
Fridolin är titelfigur i Karlfeldts genombrottssamling ”Fridolins visor och andra dikter” från 1898. Han återkom senare i boken #Fridolins Lustgård och dalmålningar på rim” 1901.

Lars Hjertner och Mats Johansson bjöd på en tolkning av Rune Lindströms “Himlaspelet” ur Erik Axel Karlfeldts ögon.

Karlfeldt satt i akademien
Erik Axel Karlfeldt föddes 20 juli i Karlbo och var en svensk poet och författare. Han satt även med i Svenska akademien mellan 1904 och 1931. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur efter sin död i sviterna av kärlkramp den 8 april 1931.

Sommarkarlen av Karlfeldt
Från dikten Sommarkarlen av Erik Axel Karlfeldt.
“Men fri vill jag vandra bland vålmar o ax
i klöverdoftande nätter
och dikta bondrim till kornknarrens krax
och nöktergalslena sonetter.”

Tharos Gröning

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS