ANNONS

Gunilla Lennartsson är kassör i Näs IF och spindeln i nätet i boulesektionen.
Foto: Rose-Marie Eriksson

En aktiv förening med koll på kloten

NÄS/BY KYRKBY Det är onsdagseftermiddag och på Näs Idrottsplats i By kyrkby har ett gäng aktiva boulespelare samlats för träning. – Måndagar och onsdagar har vi tävlingsträning och då brukar även spelare från andra klubbar dyka upp. Den här dagen är det några från Hedemora som anlänt, säger Gunilla Lennartsson kassör i Näs IF.

Jan-Ove Eriksson har fokus på klot och bana.
Här gäller det att mäta vilket klot som är närmast lillen och Magnus Moberg håller i måttbandet.
Maine Bäckebo har spelat boule i cirka tio år. “Det är kul att spela och sedan blir det social samvaro också”, säger hon.
Ulf Grönberg är träffsäker när han skickar iväg klotet.
Boule är en sektion i Näs IF som har en vilande fotbollssektion och en aktiv skidsektion. Näs IF boule bildades 2010 med målet aktivera ung som senior och sprida kunskap om boule, delta i tävlingar med mera.
– Vi kanske är runt 250 medlemmar i hela föreningen och boule är en liten sektion. Det är 26 spelare som har licens vilket är ett krav för att kunna delta i förbundstävlingar, berättar Gunilla Lennartsson.
Nu har spelarna laddat för en stor tävling som pågått helgen 14-15 augusti. Svenska Bouleförbundet har lagt förbundsseriespelet på Näs IP och Gunilla Lennartsson berättar att det kommer folk ända från Boden.
– Det är 49 lag och sex personer i varje lag det blir många boulespelare. Det här gynnar orten men det har varit lite problem att få till husrum för de som behöver. Men vi har ställplats för husbilar och husvagnar i direkt anslutning till klubbhuset, säger Gunilla.
Den här helgen pågår första spelomgången och nästa omgång blir den 11-12 september.
– Vi har fått mycket kredd för vår fina anläggning och det är mycket ideellt arbete för att hålla igång banor med mera, säger Gunilla Lennartsson och fortsätter:
– Vi har jobbat för en inomhusbana så att vi kan spela och träna året om. En önskan är att kommunen skulle kunna stå för en lokal som föreningar kan hyra vid behov. Nu tränar vi utomhus från tidig vår till snön kommer.
Näs IF boule spelar i division 2 och Gunilla berättar att de ramlade ner från ettan förra året.
– Det är svårt att hålla sig i täten utan en inomhusbana.
En fin utomhusbana finns det dock och för dagen har runt 20 boulespelare samlats på idrottsplatsen. Kort beskrivet går boule ut på att spelarna ska kasta sina klot så nära som möjligt intill målkulan som kallas lillen. Spelarna får poäng för de klot det egna laget har placerat närmare lillen än motståndarens bästa klot. Det är bara ett lag, eller en spelare, som får poäng i varje omgång.
– Efter att lillen har kastats ut så har man en minut på sig att kasta sitt första klot, säger Jan-Ove Eriksson innan han tar plats i ringen och gör sig beredd med klotet.
Spelet kantas av regler och bland annat måste avståndet mellan lillen och ringens innerkant vara minst sex meter och maximalt tio meter för juniorer och seniorer.
– Vi brukar spela i cirka tre timmar med avbrott för fika, säger Jan-Ove Eriksson.
Nu är det pågående tävlingar på Näs IP och Gunilla Lennartsson berättar att det är egentligen två tävlingar i en – Svealands Bouleförbund och Svenska Bouleförbundet. Svealands Bouleförbund är ett växande distrikt inom Svenska Bouleförbundet och består av cirka 40 föreningar sprida över sju län där bland annat Dalarna ingår. Förbundet vill bland annat att fler unga ska upptäcka boulespel, något som sektionen i Näs IF också önskar.
– Det finns många duktiga ungdomar som spelar boule och förhoppningsvis kanske vi kan få med några hos oss också, säger Gunilla Lennartsson som tillsammans med övriga deltagare har laddat inför helgens tävling.

Ursprung i Frankrike
Boule, eller pétanque som är en variant av flera olika boulespel, är ett spel och en sport som spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula, kallad “lille”. Det moderna spelet har sitt ursprung i Frankrike.
Ordet boule är egentligen det franska ordet för klot. I Frankrike och de flesta andra länder benämns spelet pétanque.
Svenska Bouleförbundet bildades 1977 och invaldes i Riksidrottsförbundet 1987.
Fakta: wikipedia.se

Facebook

ANNONS

ANNONS