Emil Höbinger, uppvuxen i Vikmanshyttan, får årets Hillevi Martinpelto-stipendium. Han läser första året på Kungliga Musikhögskolan där han studerar musikproduktion. “Det känns otroligt bra, jättekul”, säger han om att få stipendiet.
Foto: Privat

Emil Höbinger är årets Hillevi Martinpelto-stipendiat: “Känns otroligt bra”

HEDEMORA Emil Höbinger, uppvuxen i Vikmanshyttan, får årets Hillevi Martinpelto-stipendium. Han läser första året inom musikproduktion på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. “Jag drömmer om att jobba som producent och att skapa filmmusik”, säger Emil Höbinger.

Sedan 1997 har Stiftelsen Hillevi Martinpelto Lions Club Hedemoras Musikfond delat ut Hillevi Martinpeltos stipendium, som går till unga sång- och musikstuderande med rötter i Hedemora kommun.

I år har valet fallit på pianisten, kompositören och producenten Emil Höbinger, som precis fyllt 25 år.
– Det känns otroligt bra, jättekul. Stipendiet kommer väldigt lägligt då jag precis inlett mina studier inom musikproduktion på Kungliga Musikhögskolan. Stipendiepengarna, på 25 000 kronor, kommer verkligen väl till pass. Nu kanske jag kan köpa mig en ny dator, säger han.

Emil Höbinger, uppvuxen i Vikmanshyttan, får årets Hillevi Martinpelto-stipendium. Han läser första året på Kungliga Musikhögskolan där han studerar musikproduktion. “Det känns otroligt bra, jättekul”, säger han om att få stipendiet. Foto: Privat

Emil Höbinger är uppvuxen i Vikmanshyttan och bor numera i Stockholm. Gymnasiestudierna på Karlfeldtgymnasiet i Avesta följdes av studier inom komposition och orkestrering på Musikkonservatoriet i Falun.
– Det är musikproduktion som jag vill syssla med, det är det som lockar. Jag gillar möjligheterna att skapa ljudbilder och att få jobba med andra artister och att skriva låtar till andra. Det är väldigt brett, säger Emil Höbinger.

I unga år insåg han att han ville syssla med musik, men att han inte var bekväm med att stå på scenen.
– Därför passar det mig utmärkt att jobba som musikproducent, där jag slipper stå i fokus själv men ändå kan få fram min musik, säger han.

Helst vill han syssla med två musikaliska ben. Dels “vanligt” musikskapande, dels filmmusik.
– Jag försöker att kombinera dessa två områden. Just nu skapar jag ganska lugn musik, med lite hiphoptrummor. Och om jag tröttnar på det så kan jag växla till filmmusiken och tvärtom.

Hovsångerskan Hillevi Martinpelto, upppvuxen i Hedemora, sjöng på Hedemoras 550-årsjubileum 1996 och föreslog att hennes gage skulle gå till ett stipendium till en ung musikstuderande från kommunen. “Men Erik Jönsson, från Lions, nöjde sig inte med att göra det till en engångsföreteelse utan frågade mig om vi inte skulle bilda en stipendiefond i min och Lions Club Hedemoras regi”, berättar Hillevi på Stiftelsen Hillevi Martinpelto Lions Club Hedemoras Musikfonds Facebooksida. Foto: Arkiv

Är det svårt att skapa just filmmusik jämfört med “vanlig” musik?
– Ja, det är lite svårare eftersom man ska skildra filmscener via musiken. Det gäller att få andra att känna något, vid en speciell tidpunkt, säger Emil Höbinger som lyfter fram filmmusiklegendaren John Williams som en stor förebild.
– Jag har alltid lyssnat på klassisk filmmusik, som John Williams, där det är mer stråkar och orkester. Jag försöker att ta med mig det i min musik. Jag berörs själv av det klassiska, säger Emil Höbinger.

Vad har du för framtidsdrömmar inom musiken?
– Drömmen är att kunna jobba som egenföretagare, där jag kan ta uppdrag inom filmmusik samtidigt som jag producerar annan musik vid sidan av. Ett lysande exempel på detta är Ludvig Göransson, som vunnit en Oscar för bästa filmmusik (i filmen “Black Panther”) och även flera Grammys. Han är även hiphopproducent och har bevisat att det går att kombinera dessa båda områden. Jag blir jätteinspirerad av honom, att han visar att man inte behöver utesluta en genre, säger Emil Höbinger.

Kompositören och producenten Ludwig Göransson är en stor inspiratörskälla för Emil Höbinger. 2019 vann Göransson en Oscar för bästa filmmusik – i filmen “Black Panther”. Foto: Dreamstime

Stipendiet delas ut i samband med konserten Julefrid som hålls i Hedemora kyrka lördagen den 4 december. Medverkar gör Hillevi Martinpelto, sång, Karin Hellqvist (som fick stipendiet 2004), violin, och Michael Engström, piano.

Motiveringen:
“Emil Höbinger har redan utvecklats till en fantastiskt skicklig tonsättare av framför allt filmmusik.
Som lyssnare dras men genast in i hans tonvärld som är drömsk, spännande och sanslöst vacker”.

Tidigare mottagare av Hillevi Martinpelto-stipendiet:
1997 Therese Oljans – piano, orgel, oboe
1998 Gustaf Melén – violin
1999 Anna-Sofia Strömberg – klassisk sång
2000 Robert Erlandsson – kontrabas
2001 Daniel Andersson – accordeon
2002 Hanna Ekström – violin
2003 Karl Olandersson – trumpet
2004 Karin Hellqvist – violin
2005 Stina Thörnqvist – cello; Natalie Carranza – sång
2006 Hanna Lindblom – violin; Albin Carlsson – gitarr och sång
2007 Ida Brännström – sång
2008 Ellinor Fritz – violin/folkmusik; Emma Lindgren – klassisk sång
2009 Lovisa Mases – saxofon
2010 Angelica Bengts – sång
2011 Amalia Hållén – sång/flöjt
2012 Johanna Fredriksson – sång
2013 Karolina Nordman – sång/låtskrivare
2014 Lexi Créhen – violin
2015 Linnéa Hedström – violin
2016 Maja Gunnarsson – flöjt
2017 Christoffer Bengts – sång (bas)
2018 Rosanna Grezel – cello
2019 Dag Weibel – gitarr (jazz)
2020 Isabella Lissars – jazzsång/flöjt
Källa: Stiftelsen Hillevi Martinpelto Lions Club Hedemoras Musikfond

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 48, 2021.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1347,250054" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS