I hallen på förskolan Nyckelpigan i Hedemora finns en stor bild som skvallrar om namnet. “Det bara blev så. Men jag tänker att det är något glatt, färgglatt och fint. Man blir glad när man ser en nyckelpiga”, säger rektorn Emelie Danielsson om namnvalet.
Foto: Pär Sönnert

Emelie blev Årets Nyföretagare: ”Kändes jätteroligt”

HEDEMORA. Lagom till höstterminen 2020 startade hon friförskolan Nyckelpigan. Drygt ett år senare utsågs Emelie Danielsson till årets nyföretagare i Hedemora kommun. – Det känns jätteroligt att få ett sådant erkännande här i lilla Hedemora, säger hon.

Tidigare jobbade Emelie Danielsson inom grundskolan men hon tyckte att skolan var lite för fyrkantig och inrutad för hennes smak.
– Dessutom kände jag att jag ville jobba mer med yngre barn. Min ambition är att barn ska få vara barn och att de ska få utgå från sina egna förutsättningar. Mina egna erfarenheter, från skolan och som vårdnadshavare, är att barngrupperna blir större och större, säger Emelie Danielsson.
På Nyckelpigan finns det 30 platser, som inte är uppdelade i olika avdelningar.
– Däremot jobbar barnen i tre olika grupper, efter ålder, när vi har undervisning eller jobbar i projekt. I övrigt jobbar alla barn med alla. Vi utgår mycket från barnens egna intressen. Barnen ska känna att de har mycket inflytande, säger Emelie Danielsson.

Då förskolan är belägen i en lokal som tidigare varit gruppbostad, med fyra lägenheter och personalutrymmen, så finns det massor av rum. Detta är “djungeln”.

Ett exempel på detta är utkiksplatsen på Stadsberget, i närheten av förskolan.
– Vi skulle gå till Stadsberget för att leka i skogen men så var det ett av barnen som visste att det fanns en fin utkiksplats där. Då fick hon leda hela gruppen dit och så fick barnen berätta vad de kunde se från platsen. Någon såg sitt hus och ett annat barn såg sin mammas jobb, säger Emelie Danielsson och fortsätter:
– Sedan fick barnen ta bilder för att vi skulle kunna ta med platsen tillbaka till förskolan för att jobba vidare med den. Barnen har bland annat målat av platsen,
Lokalen som förskolan finns i var tidigare en gruppbostad med fyra lägenheter och personalutrymmen.
– Det gör att vi har väldigt många rum, som vi kan använda till olika saker. Och vi har en kommunal förskola, Tunet, som närmaste granne. Det är jättekul, barnen pratar med varandra över staketet.

Lagom till höstterminen 2020 startade hon friförskolan Nyckelpigan. Drygt ett år senare utsågs Emelie Danielsson till årets nyföretagare i Hedemora kommun. “Det känns jätteroligt att få ett sådant erkännande”, säger hon.

Hur kändes det att utses till Årets nyföretagare?
– Väldigt överraskande och jättekul. Framför allt att vi ses som ett företag, vilket vi ju är. Sedan är det roligt att friskolebranschen kan få lite positiv uppmärksamhet. Annars brukar de största friskolekoncernerna mest svärta ner ryktet för branschen. Det känns jätteroligt att få ett sådant erkännande här i lilla Hedemora.
Förskolan har fem heltidsanställda och tre deltidsanställda. Till hösten anställs ytterligare en förskollärare.
– Men vi vill inte växa mer utan vill behålla våra 30 platser. Kön är lång, vilket innebär att vi måste säga nej till många. Det är tråkigt, men samtidigt ett angenämt problem. Och kruxet är att då vi började från noll för snart två år sedan så har vi många barn som har varit här ett par år och där det dröjer ett par år till innan de ska gå vidare till förskoleverksamheten så det dröjer innan vi kan ta in många nya barn på en och samma gång.
Nyckelpigan har även ett Instagramkonto med drygt 7 300 följare.

I det här rummet finns massor av saker att leka med för barnen.
Ett av rummen på förskolan Nyckelpigan i Hedemora.

– Det är ett roligt sätt att nå ut på. Tack vare det kontot har vi haft många studiebesök här. I kväll kommer ett gäng rektorer från Falu kommun och vi har tidigare haft besök från bland annat Gagnef, Borlänge och Nynäshamn. De vill bland annat titta på våra ute- och innemiljöer. Det är kul att kunna diskutera saker och utbyta erfarenheter från andra städer, säger Emelie Danielsson.
Till sist, varför heter ni just Nyckelpigan?
– Det bara blev så. Men jag tänker att det är något glatt, färgglatt och fint. Man blir glad när man ser en nyckelpiga.

Lagom till höstterminen 2020 startade hon friförskolan Nyckelpigan. Drygt ett år senare utsågs Emelie Danielsson till årets nyföretagare i Hedemora kommun. Förskolan har fem heltidsanställda och tre deltidsanställda. Till hösten anställs ytterligare en förskolelärare. “Men vi vill inte växa mer utan vill behålla våra 30 platser” säger Emelie Danielsson. Foto: Pär Sönnert

Har varit med på Iron Man
Namn: Emelie Danielsson.
Ålder: 34 år.
Bor: På Svedjan i Hedemora.
Yrke: Rektor och huvudman för förskolan Nyckelpigan. Läser en rektorsutbildning på Karlstads universitet. Är snart klar med första året av tre.
Familj: Gift med Karl-Johan. Vi har barnen Hilma, 7 år, och Elis, 3,5 år.
Intressen: Tja, vad hinner man med? Familjen och att vara ute i naturen.
Kuriosa: Har tidigare tävlat i Iron Man och fick bland annat tävla i Iron Man-VM på Hawaii.

Motivering till utmärkelsen
Så här löd motiveringen till priset som delades ut på Hedemora kommuns företagarfest i höstas.
“Årets Nyföretagare har målmedvetet byggt upp ett stabilt och kreativt företag och en populär arbetsplats. Hon har driv och engagemang och är till förebild för många. Pristagaren lägger grunden för livslångt lärande och har skapat en plats att längta till”.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS