ANNONS

Elvira Birgitta Holm, som bor i Skenshyttenäs i Säters kommun, har gett ut en ny historisk roman. Denna gång gick hon tillbaka ända till 400-talet för att skriva om en mystisk massaker i en borg på Öland. “Jag gav mig den på att bli först om att skriva om Sandby borg och lyckades”, säger författaren som fick Säters kommuns kulturpris 2018.
Foto: Pär Sönnert

Elvira Birgitta skildrar 400-talet i nya romanen “Odins eld”

SKENSHYTTENÄS Elvira Birgitta Holm har gett ut en ny historisk roman. Denna gång gick hon tillbaka ända till 400-talet för att skriva om en mystisk massaker i en borg på Öland. “Jag gav mig den på att bli först om att skriva om Sandby borg och lyckades”, säger författaren som fick Säters kommuns kulturpris 2018.

Hon växte upp i Spraxkya utanför Borlänge och vid föreläsningar brukar hon utmana publiken genom att skriva ortnamnet på en tavla och be dem att uttala det. Sedan 1986 har hon bott i Skenshyttenäs en mil söderut, på andra sidan kommungränsen till Säter.

Karriären började på Borlänge Tidning som 17-åring.
– Jag jobbade med Hans-Eric Hellberg, som var journalist och författare, och vi skrev flera ungdomsböcker tillsammans, berättar Elvira Birgitta Holm.

Så småningom lockade Stockholm där hon jobbade som redigerare på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och KommunAktuellt.
– Sedan slogs den sistnämnda tidningen ihop med Landstingsvärlden och blev det som i dag heter Dagens Samhälle. Då blev jag avtalspensionär och kunde göra lite vad jag ville, bland annat läsa i lugn och ro. Jag hoppade även in som redigerare på Dala-Demokraten några somrar och i den här vevan fastnade jag för historia.

Intresset mynnade först ut i att hon skrev “Månskensvargen”, en bok som utspelar sig under digerdöden vid år 1350.
– Det finns en berättelse i hela Europa, som är något av en vandringssägen, om en by där alla invånare utom en dör i digerdöden. Min bok handlar om två ungdomar som är de enda överlevande i varsin by som träffas och som försöker att överleva tillsammans. Det kändes som en spännande sak att skriva om.

Månskensvargen blev nominerad till Augustpriset 2009.
– Det var synd att den inte vann…

Sedan kom uppföljarna “Ormringen” och “Örnflöjten”. Inför den sista boken bytte hon förlag från Bonnier till Historiska Medier.
– Jag brukar säga att jag skriver för ungdomar mellan 9 och 99 år.

 

Elvira Birgitta Holm har gett ut totalt 18 romaner.

 

Elvira Birgitta Holm har även medverkat i Historiska Mediers stora historiesatsning “Släkten” där Sveriges historia skildras av olika författare för varje del.
– Jag tror att jag var nummer åtta i ordningen. Boken heter “Falkens Döttrar” och utspelar sig också på 1300-talet, då pesten kom. Jag har fått smak för detta och det är roligt att få läsa in sig på den här tiden, hur bondesamhället växte fram.

Och så dök Sandby borg upp, en utgrävning av en fornborg på Öland där något hemskt har inträffat.
– När man började gräva så hittade man skelett överallt. De insåg att det hade skett en massaker i borgen. De började gräva för tio år sedan och har fått fram en tiondel av borgen. De har hittat mellan 200 och 250 skelett som har daterats till 400-talet efter Kristus. Det märkliga med fyndet är att skeletten inte har begravts. Vanligen brukade de döda kremeras, men det har inte skett i det här fallet, berättar Elvira Birgitta Holm som genast fastnade för historien.

– Någon har slagit ihjäl en massa människor i borgen och sedan låst borgen och så har ingen fått eller vågat återvända för att ta reda på de döda. Det är alla åldrar, från spädbarn och upp till 60-årsåldern, som var gammalt på den tiden, berättar Elvira Birgitta Holm som i sin nya bok lägger fram en teori om vad som kan ha hänt.
– Man har hittat mycket guldmynt på Öland, som härstammar från Rom där flera svenskar var nere och tjänstgjorde. Det här var på den tiden då romarriket var på väg utför och jag tror att det handlar om att guldmynten började sina till Öland och att det blev någon slags maktkamp mellan de rika stormännen som slogs om rikedomarna.

Hon ansluter sig till arkeologernas teori om att det kan ha varit någon av stormännen som ville statuera exempel och därför dödade alla i borgen.
– Men sedan är frågan hur de lyckades hindra andra människor från att ta reda på de döda. För att inte tala om varför de inte intog borgen, vilket var brukligt att man gjorde efter ett vinnande slag.

 

Hennes senaste bok “Odins eld” gavs ut i januari i år.

Sandby borg är den enda fornborgen på Öland som ligger vid vattnet. Det faktum att ingen vet exakt vad som har hänt vid borgen lockade lite extra för Elvira Birgitta Holm.
– Jag gav mig den på att jag skulle bli först med att skriva om borgen och det blev jag. Jag har varit vid borgen flera gånger och rekognoserat. När jag stod i borgen så var det som att jag hörde de dödas röster i vinden och att de sa “Berätta om oss”. Det ville jag göra, jag ville ge deras historia liv.

Boken “Odins eld” gavs ut i januari i år, med ett efterföljande digitalt boksläpp.
– Det var väldigt speciellt. Jag var med, liksom två av arkeologerna som varit och grävt vid borgen. De satt på Öland och i Kalmar och jag var med via datorn här hemma i Skenshyttenäs. Det var rätt gott om folk med och jag har även hållit en digital föreläsning om boken för Rotary i Kalmar, men det är inte alls samma sak att sitta och prata in i en datorskärm. Jag vill ju se ansiktena på de som jag pratar för, att se reaktionerna i publiken.

I höst är det meningen att hon ska hålla en fysisk föreläsning om boken i Linköping.
– Jag hoppas verkligen att det kan bli av. Man vill ju komma ut och träffa folk!

Hon har börjat skissa på en uppföljning (arbetsnamnet är “Tors vrede”) men än så länge finns det bara en idé om bokomslaget. För Elvira Birgitta är det viktigt att böckerna blir trovärdiga, även om själva historierna är uppdiktade.
– Man vet så lite om den här tiden att det var svårt att hitta information om hur människorna levde och hade det. Jag skriver romaner, inga avhandlingar, så jag har lite frihet. Men jag vill att det ska vara trovärdigt. Även om berättelsen inte är sann så ska det vara sannolikt att det kan ha gått till så här. Och detaljerna är viktiga, jag kan inte skriva om föremål som inte är uppfunna vid den här tiden. Sådana saker är viktigt att det blir rätt.

Är det många som skriver historiska romaner?
– Ja, det är rätt många, men vi får ju inte alls samma uppmärksamhet som deckarförfattarna. Men att skriva deckare har aldrig lockat mig, de skriver mest om mördare som planerar mord och sedan har ihjäl folk på de mest bestialiska sätt. Jag skriver visserligen om en massaker i borgen i “Odins eld”, men jag försöker att tona ner brutaliteten så mycket det går.

Så här års går hennes produktivitet ner en aning.
– Det är så mycket annat i trädgården som tar tid. Det är svårt med inspirationen under våren och sommaren. Jag tycker att det är lättare att skriva på hösten och vintern.

Avslutningsvis finns det en anekdot att berätta kring Elvira Birgitta Holms namn.
– Jag heter ju egentligen “bara” Birgitta Holm, men när jag började ge ut böcker så fanns det redan en etablerad författare och litteraturvetare som heter Birgitta Holm. Då lade jag till Elvira, som jag heter i mellannamn, för att skilja oss åt. Birgitta Holm har bland annat skrivit böcker om Elin Wägner och en fantastisk bok om tango. Det händer faktiskt att jag får inbjudningar om att komma och föreläsa om Elin Wägner, men då tackar jag nej och berättar att de har kommit till fel Holm.

Fakta:
Namn: Elvira Birgitta Holm.
Ålder: 75 år.
Familj: Gift, inga barn.
Yrke: Pensionär, journalist och författare.
Bor: i Skenshyttenäs i sydvästra delen av Säters kommun. “Detta var tidigare ett fritidshus men jag har bott här permanent sedan 1986. I början veckopendlade jag till jobbet i Stockholm”.
Intressen: Trädgården, att läsa, historia och så naturen. Vi har nyligen börjat vara ute och spana på bävrar här i sjön intill.
Aktuell: Släppte den historiska romanen “Odins Eld” i januari i år, vilket var hennes totalt 18:e roman som getts ut.
Kuriosa: Fick Säters kommuns kulturpris 2018.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 22, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS