Andreas Wilhelmsson med döttrarna Nova och Lovisa framför solpanelerna.
Foto: Maria Karlsson

Elpriset och klimatkrisen får fler att skaffa grön el

GRANGÄRDET. För ett par år sedan funderade Andreas Wilhelmsson och hans fru Erika i Grangärde på att skaffa solceller. – Vi ville hitta sätt att minska utgifterna. Allt blir ju dyrare och elen definitivt, säger Andreas.

Den gången blev det ändå inget. Men när elpriset kraftigt steg i vintras fick han ett telefonsamtal från företaget Sesol i Örebro med ett erbjudande som passade honom och hans familj.
Och det var helt rätt tid att få möjligheten att kunna producera sin egen el, tyckte han.
– Förra gången tyckte jag det var för stor kostnad och att det skulle ta för lång tid innan det skulle börja löna sig, säger Andreas.
Den här gången kändes det bättre och det gick snabbt att bestämma sig.
– Jag har varit sjukt nöjd från första samtalet. De har varit så bra på att förklara sånt som man själv inte är insatt i, som hur anläggningen fungerar och vilka bidrag man kan få med mera.

Andreas uppskattar även att alla kompetenser finns i företaget.
– Det är bara ett telefonnummer jag behöver kunna, det ger mig trygghet och det blir enkelt.
Eftersom Andreas och Erika äger en jordbruksfastighet med en hel del mark valde de att investera i en större anläggning på marken.
– Nu fick vi plats med 112 solpaneler och jag tycker att det är skönt att ha dem på marken. När vi nån gång måste göra nåt åt taket på huset behöver vi inte montera ner några solpaneler, förklarar Andreas.
Det går åt ganska mycket el i familjen, enligt Andreas. Det är hushållet, bilverkstaden och hästarna bland annat.
Ändå har de relativt låg förbrukning för ett så stort hus. De tänker på att inte slösa och tjejerna är exempelvis duktiga att spara på varmvatten när de duschar, tycker Andreas. Och verkstaden värms upp med ved från den egna skogen.
Det finns dessutom planer på att skaffa elbil och Andreas hoppas att solpanelerna ska generera ett överskott som de kan sälja.
Just nu har de en årlig elförbrukning på under 27 000 kWh och anläggningen förväntas kunna producera upp till 48 000 kWh.

Markus Eklund på baksidan av solpanelerna. Här sitter bland annat strömbrytare, jordfelsbrytare, säkringar och överspänningsskydd. Foto: Maria Karlsson

Hela anläggningen har kostat cirka 350 000 kronor men närmare 50 000 kronor är bidrag från staten.
– Vi fick lånelöfte från banken men vi har också jobbat hund för att inte behöva ta så stora lån, berättar Andreas.
De kunde spara ytterligare minst 30 000 kronor genom att han kunde göra allt grävarbete själv.
De har inte valt att investera i ett batteri för att lagra sin egen el i utan när anläggningen producerar el pumpas det ut på elnätet och när solen inte räcker till får Andreas och Erika sin el från nätet.
När tidningen är på besök är Markus Eklund där. Han är elektriker i det anlitade företaget och ska göra klart det sista och driftsätta anläggningen.
– Solceller är hett just nu så vi har mycket att göra, berättar han.
Andreas och Erikas anläggning kommer att kunna producera maximalt 18 700 watt, det vill säga 18,7 kW, och det är ganska vanlig storlek, åtminstone på större gårdar, enligt honom.
– Solpanelerna producerar som mest när det är soligt och ljust, men det är även temperaturbaserat. Ju varmare ute desto mer el ger de, berättar han, men tillägger att vid strömavbrott kan de inte producera någon el alls.

Han visar till sist i appen som Andreas fått installerad i sin telefon hur mycket el solcellerna redan genererat.
– Man kan också se hela tiden vad det gör för miljön, hur mycket kol man sparar och hur mycket koldioxid man undviker att släppa ut genom att använda el, förklarar Markus.
– I och med att jag håller på med motorsport känns det bra att kunna producera grön el för miljöns skull. Det rensar samvetet, säger Andreas.
Sedan paret installerat anläggningen har elpriset gått upp ytterligare och ju dyrare elen blir desto mer tjänar de på att kunna producera sin egen el.
– Jag borde jubla men jag lider med alla som ska betala ett högre pris, säger Andreas.
Att skaffa solpaneler är inget han ångrat och tycker att fler borde ta tag i saken och göra detsamma.
– Jag är sugen på att skaffa lika många till åtminstone, men vi ska räkna lite på det först, säger han.

Installering av solpaneler
Du kan få skattereduktion för arbetskostnad och material. Fungerar som rut- och rotavdrag men är en egen skattereduktion.
Avdraget görs direkt på fakturan från företaget.
Du kan få avdrag med högst 50 000 kronor per år och person.

Källa: skatteverket.se

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS