Skolgården på Kungsgårdsskolan i Säter ska rustas upp och utrustas med fler aktiviteter. 500 000 kronor har avsatts för arbetet och eleverna har fått vara med och tycka till om hur skolgården ska se ut. “Barn ska känna sig sedda och att de blir lyssnade på”, säger Annika Bergman, skolans rektor.
Foto: Pär Sönnert

Eleverna på Kungsgårdsskolan får vara med att utforma nya skolgården

SÄTER Skolgården på Kungsgårdsskolan i Säter ska rustas upp och utrustas med fler aktiviteter. 500 000 kronor har avsatts för arbetet och eleverna har fått vara med och tycka till om hur skolgården ska se ut. “Barn ska känna sig sedda och att de blir lyssnade på”, säger Annika Bergman, skolans rektor.

Säters kommun har tilldelat Kungsgårdsskolan 500 000 kronor i en så kallad elevbudget, alltså pengar som är riktade till eleverna och som ska gå till att rusta upp skolgården.
– Sedan 2018 har vi haft ett aktivt elevråd och eleverna har belyst att skolgården är tråkig och att det behövs fler aktiviteter på skolgården. Vi har jobbat länge med demokrati och elevinflytande så att få ta del av den här elevbudgeten passade perfekt för oss, säger Annika Bergman.

350 000 kronor av pengarna kommer att gå till markarbetet och de resterande 150 000 kronorna ska gå till utrustning på skolgården. Dessutom får Prästgärdsskolan, som ingår i Kungsgårdsskolan och där förskoleklasserna håller till, också ta del av pengarna då en del av utrustningen kommer att placeras där.
– En tredjedel av summan för utrustningen ska gå till hinder till en aktivitetsbana på Kungsgårdsskolans skolgård. Klasserna har fått välja ut hinder och sedan har de fått jobba med matematik och räknat ut hur många hinder som pengarna räcker till. De har fått tänka till lite, säger Annika Bergman.

Annika Bergman är rektor för Kungsgårdsskolan, som har fått 500 000 kronor av kommunen för att utforma en ny skolgård. Eleverna har fått vara med och tyckt till. “Det är väldigt roligt att de får vara med och tycka till på riktigt, att det handlar om något konkret som sedan blir verklighet”, säger Annika Bergman. Foto: Pär Sönnert

Varje klass hade varsitt alternativ, vilket gav totalt 21 olika alternativ. Vid ett elevrådsmöte fick varje klassrepresentant tre röster att fördela på alternativen.
– Här vävde vi in lite demokrati, att man inte måste rösta men att det är bra att ta tillfället i akt att tycka till när man får chansen, säger Annika Bergman.

Slutligen utkristalliserades tre olika alternativ till aktivitetsbanan.
– Då fick klasserna rösta på ett av dessa förslag. Häromveckan röstade de fram det vinnande förslaget, säger Annika Bergman.

Pengarna ska även läggas på ett klättertorn och om det skulle bli pengar över så ska eleverna få vara fortsatt delaktiga i vad pengarna ska läggas på.
– Barn ska känna sig sedda och att de blir lyssnade på. Att de har betydelse. Det är väldigt roligt att de får vara med och tycka till på riktigt, att det handlar om något konkret som sedan blir verklighet. Det ger en extra tyngd när eleverna själva får vara med och bestämma, säger Annika Bergman.

“Vi har jobbat länge med demokrati och elevinflytande så att få ta del av den här elevbudgeten passade perfekt för oss”, säger Annika Bergman. Foto: Pär Sönnert

Eleverna som går i sexan har insett att de inte kommer att få ta del av den nya skolgården, då de slutar på Kungsgårdsskolan innan arbetet inleds. Markarbetet tänkt att inledas strax efter skolavslutningen.
– Men sexorna har insett att man måste göra saker för framtiden, som andra elever kan ha glädje av. Och vi ska se till att sexorna blir inbjudna hit, när de går i sjuan, så att de får leka på den nya skolgården. För den delen kan de ju även vara här efter skoltid, säger Annika Bergman.

Kommunalrådet Mats Nilsson (S) meddelar att kommunen hade totalt 700 000 kronor avsatta för medborgarbudgeten, där Kungsgårdsskolan alltså får ta del av merparten, en halv miljon kronor.
– Sedan återstår 200 000 kronor i medborgarbudgeten. Frågan har lyfts om att Enbacka skola i Gustafs skulle kunna göra något liknande. Vi har tidigare haft medarbetarbudget, på samhällsbyggnadskontoret. Det mynnade ut i en massagestol samt ett minigym, i Klockarskolans lokaler. Syftet med medarbetarbudgeten, eller elevbudgeten, är att förbättra arbetsmiljön. Det är viktigt att medborgarna och de anställda känner sig delaktiga, att de kan vara med och påverka, säger Mats Nilsson.

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 18, 2022

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,315323" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS