Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Johan Ehn, författare
Förutom att skriva böcker är Johan Ehn även verksam inom teater och film. “Men det är ett kollektivt arbete på ett annat sätt. Det är en större frihet att skriva böcker. Jag kan skriva precis vad jag vill. Om huvudpersonen vill åka till månen så kan jag skriva det, utan att någon knackar mig på axeln och påpekar att någon månfärd inte ryms i budgeten”, säger Johan Ehn, som nyligen mötte drygt 40 elever som läser svenska tre på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora.
Foto: Pär Sönnert

Elever fick diskutera bok med författaren: “Väldigt uppskattat”

VÄSTERBY/HEDEMORA. För tredje gången kom författaren Johan Ehn till Hedemora kommun för att träffa gymnasieelever och ha ett samtal om sin bok “Hästpojkarna”. Dessutom pratade han om skrivande i stort. “Det är väldigt givande att träffa läsare på det här sättet”, säger han.

Vid sina tidigare besök i Hedemora kommun hade Johan Ehn mött gymnasieelever på Stjärnsunds herrgård samt på St Paulsgården. Denna gång hade valet fallit på Västerby bygdegård.
– Vi vill vara utanför skolan när vi håller dessa träffar med Johan, att det ska bli något annat för eleverna. Och det har blivit så att vi kör detta dagen efter att de skrivit nationella proven, så att det blir ett litet break för dem. De här mötena med Johan har varit väldigt uppskattade av eleverna, säger Louise Wellrath-Olinder, lärare på Martin Koch-gymnasiet.

Under intervjun berättar Johan Ehn att han själv har flera kopplingar till Dalarna.
– Min svärfar kommer från Hedemora men är numera bosatt i grannkommunen Fagersta där min man, Mats Strandberg (också författare, red:s anm.) är uppvuxen. Och min egen pappa kommer från Bjursås utanför Falun. Vi var mycket där på somrarna när jag var liten och min förra roman “Inte död än” utspelar sig delvis i Bjursås, säger Johan Ehn.

Vid detta besök skulle han dock prata med eleverna om sin bok “Hästpojkarna” från 2019.
– Jag har rest runt mycket i skolor sedan dess och pratat om boken. Inför mitt besök här så läser treorna läser min bok, så vi diskuterar boken och så pratar jag om skrivandet i stort, säger Johan Ehn.

Johan Ehn, författare, med lärare i Hedemora
Johan Ehn, flankerad av Hans Lundberg och Louise Wellrath-Olinder, som båda är lärare på Martin Koch-gymnasiet. “Jag och Hans läste Johans bok ´Hästpojkarna´ och sedan träffade vi Mats Strandberg, Johans make, när han var på stadsbiblioteket i Hedemora på ett författarbesök för ett par år sedan och på så vis fick vi kontakt med Johan”, berättar Louise. Foto: Pär Sönnert

Hur länge har du skrivit böcker?
– Författarskapet är rätt nytt för mig, jag gav ut min första bok 2017. Men jag har jobbat länge som skådespelare, pjäsförfattare och dramatiker så jag är historieberättare på flera olika sätt. Jag jobbar på Teater Barbara i Stockholm, en barn- och ungdomsteater där jag både skriver, regisserar och spelar själv. Sedan tar jag tjänstledigt för att skriva mina böcker.

I slutet av maj släppte han sin senaste romen “De sovande”
– Den handlar delvis om så kallad omvändelseterapi, vilket är något som jag själv varit i närheten av. Bokens huvudperson är med i en slags sekt som lär honom att hans homosexualitet inte är förenlig med deras lära, men att det finns hjälp att få – att de vill “omvända” honom. I mitt arbete med boken har jag pratat mycket med människor som varit med om just detta, berättar Johan Ehn.

Johan Ehn, författare
För tredje gången besökte författaren Johan Ehn elever som går tredje året på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora. “Som författare har man många ensamperioder så det är väldigt givande att träffa läsare på det här sättet”, säger han. Foto: Pär Sönnert

Ibland får han frågor av eleverna om varför han skriver mycket om homosexuella relationer och inte om “vanliga” par.
– Då brukar jag svara att jag själv saknade den här typen av böcker när jag var ung. Om jag gör mitt jobb begripligt så kan ungdomarna sätta sig in i andra människors situation. Att upptäcka att man kanske inte är så olika varandra trots allt, säger Johan Ehn.

Johan Ehn, författare
Vid sina tidigare besök i Hedemora kommun hade Johan Ehn mött gymnasieelever på Stjärnsunds herrgård samt på St Paulsgården i Hedemora. Denna gång hade valet fallit på Västerby bygdegård. Foto: Pär Sönnert

Eleverna som får lyssna på Johan Ehn läser svenska tre, en kurs där de läser mycket böcker och har boksamtal. Och även “Hästpojkarna” handlar om två killar som har en relation.
– Anton, huvudpersonen i “Hästpojkarna” känner inte till hur hbtqi-personer har haft det under årens lopp. Men för våra unga är ju det här helt självklart i dag. De lyfter också det i boksamtalen, att de inte upplever det på samma sätt som i böckerna. Däremot blir det utmanande för eleverna att försöka sätta sig in i hbtqi-personers situation i andra länder, säger Louise Wellrath-Olinder

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!