ANNONS

Hanna, Maria, Linda, Linda, Sara och Eva från Tjejjouren Moa har tagit plats i den nya lokalen i Krylbo.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Egen lokal ger nya möjligheter för Tjejjouren Moa

KRYLBO/AVESTA z Tjejjouren Moa har växt med en egen lokal i Krylbo och det är generösa och fräscha utrymmen som de nu kan samlas i.

– Vi har målat och fixat och fastighetsägaren Krylbohus har varit otroligt positiva till oss som hyresgäster, säger föreningens ordförande Eva Lyckholm.

“Vi är supernöjda med vår nya lokal”, säger Eva Lyckholm, ordförande i Tjejjouren Moa.
Inga skyltar visar att källarlokalen på Mejerigatan i Krylbo numer är plats för tjejjouren, och viss anonymitet är viktig.
– Vi har också en utgång på baksidan för den som vill lämna oss mer osett. Vi har tystnadsplikt och allt som diskuteras i chatt och mejl stannar hos oss, säger Eva Lyckholm.
Hon var med och grundade den ideella föreningen Tjejjouren Moa år 2019 och tidigare har medlemmarna hyrt ett rum hos ABF i Avesta. Idag har föreningen elva aktiva medlemmar som arbetar för att stärka och stötta yngre tjejer.
Tjejjouren jobbar förebyggande och bildande, att lära och att reflektera. Chatten är central i verksamheten och Eva Lyckholm berättar att de har jobbat fram en egen plattform i Roks, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige.
– Vi har chatten igång söndagar och onsdagar mellan klockan 17.00 och 19.00 och man chattar helt anonymt. Sedan chatten startade i maj 2019 har vi haft 1 473 chattar och det kan vara från olika platser och inte bara i Avesta.
Eva Lyckholm berättar att de lyssnar och kan ge råd ibland men framförallt fungerar de som medsystrar och som en lyssnande vuxen.
I måndags hade föreningen sitt första arbetsmöte samtidigt som medlemmarna hade en egen invigning av lokalen.
– Det var perfekt att vi kunde visa upp oss i samband med Krylbodagen och vi tänker också ha en större invigning då vi bjuder in politiker, skolledare med flera, säger Eva Lyckholm.
Lokalen är fräsch och mysig med ett stort samlingsrum, besöksrum, kök och toalett.
– Tanken är att någon tjejkväll och att anordna föreläsningar. Vi vill också erbjuda olika typer av gruppaktiviteter och målet är att kunna ha en anställd.

Har ni samarbete med kvinnojouren?
– Vi samarbetar med kvinnojouren vid evenemang men tjejjouren jobbar mycket bredare än vad kvinnojouren gör. Vi möter inte samma typ av våldsutsatthet som kvinnojouren och vi har exempelvis inte skyddade boenden utan riktar oss till de yngre tjejerna.
Eva Lyckholm berättar att de möter alla tänkbara problem och funderingar som tjejer kan ha. Det kan vara allt från ätstörningar och ångest till stress och familjeproblem.
– Ibland kan det enbart handla om ensamhet. Vi kommer med positiva förslag som kurs i självförsvar, skapande verksamhet och så vidare.
Tjejjouren jobbar också med utåtriktad verksamhet och besöker skolor. Här pratar de bland annat runt temat “Kärleken är fri” som är en del av Rädda barnens förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.
För att finansiera verksamheten söker man bidrag både lokalt och på riksnivå.
– Det gäller att ligga i för att kunna gå runt.
På frågan varför det blev en lokal i Krylbo och inte i Avesta blir svaret:
– Krylbo är bra och fastighetsbolagen i Avesta har varit lite fundersamma till vår verksamhet. Krylbohus däremot har tagit emot oss med öppna armar och överlag har vi ett jättebra samarbete i Krylbo. Dessutom är det lätt att ta sig hit från Avesta och det finns bra bussförbindelser, säger Eva Lyckholm.

Om Tjejjouren Moa
Tjejjouren Moa är en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden och verksamheten bedrivs utifrån en feministisk ideologi. Den huvudsakliga kontakten med stödsökande sker genom chatt, men även via mejl. Tjejjouren medverkar opinionsbildande i lokal media, menssäkrar offentliga toaletter i Avesta, besöker skolor och försöker vara, synas och höras där de behövs.
Alla som är engagerade i Moa är över 18 år och medlemmarna är i olika åldrar och har olika utbildningar och erfarenheter. Ett gemensamt mål är att föreningen vill göra skillnad för tjejer i allmänhet och för Avesta-tjejer i synnerhet.

Facebook

ANNONS

ANNONS