ANNONS

Från vänster elevrådsrepresentanterna Kevin Björnhage, Julia Persson, Ida Olsen och Eslam Almalah som klippte bandet vid invigningen
Foto: Veronica Rigtorp

Efterlängtat klipp för nybyggd skola

LUDVIKA. En av Sveriges modernaste skolor, Solviksskolan, invigdes med tal, bandklippning och fanfar.

Solviksskolans rektor Mikael Johansson som höll i trådarna och tog fram talare efter talare till mikrofonen strålade som en sol.
– Otroligt härligt, helt fantastiskt, mycket kvar men ändå en befrielse, säger han om att äntligen vara på plats i nya skolan.
– Kul se eleverna, de lyser. Helt spontant var det några som frågade om de inte kunde få gå i skolan på lördagar och söndagar också, berättar Mikael Johansson.
– Ludvika fyller 100 år, vad kan vara bättre än att få inviga en skola. Kul att se så många av framtidens Ludvikabor, ni barn är viktiga och jag hoppas att ni ska få en bra utbildning och senare jobb i Ludvika, sa kommunalrådet HåGe Persson (M).

Men det var nog i alla fall elevrådets representanter som stal showen med sitt fina och demokratiskt uppdelade tal.
– Marnäs skolan har hängt med i 52 år. Nu är nya tider här. Nya tekniska möjligheter i undervisning såsom clevertouch*, högtalare och nya möjligheter med film, ljud och musik, inledde Eslam Almalah, en av elevrådets två ordföranden.
– Vår nya skolgård gör så att vi kan röra på oss på ett helt annat sätt, nu kan vi träffa nya vänner och skapa nya möjligheter. Fortsätta att bygga på våra vänskaper mellan klasserna, fyllde ordförande Ida Olsen i med.
Elevrådets sekreterare Julia Persson:
– Vi kommer att få bättre undervisning med hjälp av allt nytt material. Mer ljuddämpat i matsalen men även i klassrummen. Alla elever tillsammans med matpersonal har genom röstning kommit fram till att matsalen ska heta Solrosen.
Kassör Kevin Björnhager avlutade med orden: Vi tar med oss våra minnen från Marnässkolan och skapar nya på Solviksskolan.

Ordförande i Ludvika kommunfastigheter, LKFAB, Ingvar Henriksson (S) berättade att skolan tagit fyra år att bygga, vilket är fort i jämförelse med många andra orter där det tagit bortemot åtta år att bygga motsvarande storlek på skola.
– En del markarbeten och multiarenan är kvar, berättade Jan Hedberg, byggchef LKFAB.
Prislappen går därför inte att fast ställa än. Men så mycket kan Hedberg i alla fall säga att preliminära prislappen ligger på cirka 140 miljoner kronor.

Skolan skulle stått klar redan i höstas. Vid starten av arbetet påträffades mer berg än beräknat som försenade bygget. Bland annat fick man då tänka om angående ventilationens placering som istället hamnade på vinden.
Bygget har varit annorlunda på många sätt tillexempel har det pedagogiska styrt utformningen. Material har valts utifrån hållbarhet över tid och med tanke på att många människor ska vistas i byggnaden.

Ett öppet hus för allmänheten arrangeras på skolan tisdag 22 januari.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 04 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS