Sjuksköterskan Benita Eriksson ger Sven Karlsson första delen av två, av vaccinet mot covid-19.
Foto: Veronica Rigtorp

Efterlängtad vaccinering avklarad på äldreboenden

Det råder glädje bland äldre, anhöriga och personal när första vaccineringsrundan genomförs på kommunens äldreboenden.

Vaccineringen mot covid-19, av de 96 äldre på Smedjebackens kommuns äldreboenden, har gått fortare än väntat. I Smedjebacken var man klar redan på torsdagen förra veckan med första delen av vaccineringen. Om tre veckor är det dags igen för alla som nu vaccinerats att få påfyllning av det tvådelade vaccinet från Pfizer-BioNTeck.
Smedjebackens kommun följer prioriteringsordningen för vaccinering där individer på kommunens äldreboenden tillses först.
– Vi började på min arbetsplats Hedgården, sedan har vi fortsatt på andra boenden, berättar sjuksköterskan Benita Eriksson.
Angelika Karlström, medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, fick tips om fördelen i att samma sjuksköterska förbereder sprutorna. Dessutom att den sjuksköterksan åker runt och vaccinerar på de olika boendena i syfte att spara tid.

Ett lyckat drag.
Att blanda vaccinet är lite bökigt, och nu kan i stället de som är initierade i proceduren genomföra vaccineringen snabbare och sedan snabbt fortsätta till nästa boende.
Vilket är en stor fördel, då sjuksköterskorna samtidigt ska hinna utföra sina ordinarie sysslor.
– Jag tror att jag skulle kunna göra det i sömnen nu. I början hade vi instruktionen uppslagen bredvid oss och följde den punkt för punkt, berättar Benita samtidigt som hon gör i ordning ytterligare en omgång sprutor med färdigblandat vaccin om 0,3 milliliter styck.

Varje liten ampull innehåller 0,2 milliliter och räcker till fem färdigblandade sprutor.
Vaccinet ska förvaras kallt, och även bli rumstempererat innan det blandas med 1,8 milliliter koksaltlösning (natriumklorid, NaCl).
Det får inte skakas, utan ska blandas genom vändning tio gånger. Därefter ges till patienterna inom två timmar.
Sjuksköterskorna har kontaktat närstående till de boende som inte kan svara för sig själva huruvida de vill ha vaccinet eller inte.
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Har nog aldrig fått så mycket positiv respons som när jag ringde de 25 samtalen till anhöriga och frågade om de ville att sina äldre skulle få vaccinet, berättar Benita Eriksson och ler.

”Det bästa som hänt”, ”Bästa nyårspresenten” och ”Åh, ni är så duktiga”, är några av glädjeyttringarna Benita Eriksson och Ros-Marie Edström mottagit.
Så när det stod klart att vaccineringarna skulle starta redan den 27 december kände många hoppfullhet.
Benita Eriksson tar med sig de färdigblandande sprutorna och går till nästa boende. Där väntar Sven Karlsson, som snabbt är på fötterna och välkomnar Benita in i rummet. Benita förklarar sitt ärende, vars syfte är något som gläder Sven. Han sätter sig på en köksstol och börjar kavla upp skjortärmen.
– Är du höger- eller vänsterhänt?, frågar Benita.
– Högerhänt, svarar Sven.

Benita Eriksson hjälper till att kavla upp den sista biten av skjortan på vänster arm och ger vaccinet.
– Nu kan du bli lite öm i armen två-tre dagar, säger hon till Sven, som nickar glatt och kavlar ned skjortärmen.
– Om tre veckor kommer jag igen och du får andra dosen av vaccinet, förklarar hon innan hon går till nästa boende på Munkbogården.

Vaccinet har i studier visat 95 procent skydd en vecka efter dos två. Även om partiellt skydd visats så tidigt som 12 dagar efter den första dosen. Det krävs två doser av vaccinet för att ge maximalt skydd – en vaccineffekt på 95 procent, skriver Pfizers kommunikationschef Ulrika Goossens som svar, när tidningen ställer frågan.

Vaccineringar
4 000 fler personer kommer få sin första vaccindos redan i januari meddelar Region Dalarna.
Förra veckan fick samtliga boende på äldreboenden i Dalarna sin första vaccindos mot covid-19. Region Dalarna planerar dessutom för att börja vaccinera regionens hälso- och sjukvårdspersonal parallellt med kommunernas vård- och omsorgspersonal när vaccintillgången ökar.

Så blandades vaccinet:
Varje ampull innehåller 0,2 ml aktiv beståndsdel. Den ska blandas inom två timmar efter den tas fram ur kylskåpet.
Ampullens innehåll blandas försiktigt med 1,8 ml natriumklorid. Därefter dras sedan fem mindre sprutor upp med 0, 3 ml vaccin i varje.
Uppdragningen måste ske långsamt och tålmodigt, för det är inte tillåtet att ”snärta” bort luftbubblor.

Källa: Vårdfocus.

Sjuksköterskan Benita Eriksson ger Sven Karlsson första delen av två, av vaccinet mot covid-19. Foto: Veronica Rigtorp.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS