ANNONS

“Det är så roligt att äntligen kunna öppna upp ateljén för besök”, säger bildkonstnär Meg Ersbacken Engman som land annat visade “Stamtavlor”.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Efterlängtad konsthelg runt om i Avesta

AVESTA. Förra helgen, 6-8 augusti, välkomnade konstnärer till en efterlängtad konstrunda i Avesta. Årets upplaga blev en somrig variant till skillnad mot tidigare år då konstrundan alltid varit synonymt med påsken. Förutom i år och förra året då arrangemanget tvingades ställa in.
Maisie Edman Hollman hämtar inspiration från fjällvärlden i sina målningar.
Maisie Edman Hollman hämtar inspiration från fjällvärlden i sina målningar.

– Alla yrkesverksamma konstnärer har längtat efter att få öppna sina ateljéer och få möta besökare. Men vi gör det med restriktioner, säger Meg Ersbacken Engman som välkomnade till sin ateljé i Lilla Dicka, Fors.
Meg Ersbacken Engman har jobbat som bildkonstnär i hela sitt liv. Ateljén är fylld av vackra målningar och bilder och teknikerna är akvarell, vaxbatik och collage.
– I år har jag jobbat mer med collage men jag jobbar alltid med vaxbatik som är en tidskrävande process, säger hon.
Det fanns gott om ateljéer med varierande konst och hantverk att besöka. Totalt välkomnade 14 yrkesverksamma konstnärer och lika många gästutställare till konsthelgen som gav mersmak.
– Jätteroligt att vi genomför det här sommartid och vi skulle kunna ha två konstrundor, både under påsken och i augusti, säger Maisie Edman Hollman som är verksam i Pellbo där hon även håller egna kurser.
Förutom målningar i akvarell och akryl målar Maisie på glas och porslin.
– Det bränner jag i 800 graders ugn i flera omgångar. Mitt måleri är inspirerat av fjällvärlden som visar sig i olika skrud alltefter väder och årstid.
På gården fanns också gästutställare Jill de Boer Jaleby som ställde ut akvarellmålningar.
– Jag har haft fantastiska lärare i Maisie och Meg och att måla akvareller är en kontrast till mitt jobb som barnmorska i Avesta, säger hon.
Undertecknad gjorde också ett besök på Isaksbo herrgård där Jan-Erik “Jeppen” Pettersson och Anita Arvidsson Åkerblom visade måleri i olika tekniker.
– Jag har tecknat och målat i hela mitt liv och det blir lite olika tekniker, bland annat akvarell och olja men även skulptur och foto. Mitt senaste uttryck är sniderier i trä, säger Jan-Erik Pettersson och visar på ett detaljrikt arbete som minner om Nävdens badplats i Avesta.
Här finns figurer som delvis hämtats från verkligheten, bland annat första topless-bruden från 1968 liksom mannen i kiosken.
– I övrigt blir det påhittade figurer och jag ska jag utöka med omklädningshytter också, säger Jan-Erik.
I lokalen intill visade Anita Arvidsson Åkerblom sina uttrycksfulla målningar.
– Jag målar mest i akryl men det blir även lite akvarell och gouache, säger hon.
Den gångna helgen bjöd på ett stort och varierat utbud av konstupplevelser och det är svårt att hinna med allt. Men de flesta yrkesverksamma konstnärer välkomnar besökare även andra tider på året.

Facebook

ANNONS

ANNONS