Nu föreslås att omvårdnadspersonal ska få en längre introduktion och både mer teoretisk och praktisk kunskap.
Foto: Dreamstime

Efter kritiken – nu ska omsorgspersonal få mer kunskap

BORLÄNGE. Efter allvarlig kritik har ett arbete med att komma till rätta med problemen inom omsorgen inletts. – Vi måste ge de anställda bättre förutsättningar för att klara jobbet, säger Anita Nordström (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Efter dialog med personal samt representanter från fackförbund och pensionärsorganisationer har omsorgsnämnden inlett ett förbättringsarbete.
Kritiken kommer från olika håll. Det ena handlar om en situation tidigare i sommar på Hällsjöhemmet då en boende, enligt de första uppgifterna, ska ha tillbringat 21 timmar i en fåtölj.
Det andra är omfattande kritik från sjuksköterskor på olika särskilda boenden som handlar om att omvårdnadspersonalen inte har tillräckliga kunskaper.
– Jag blir beklämd när jag hör om bristerna och tar dem på fullaste allvar, säger Anita Nordström.

När det gäller det enskilda fallet på Hällsjöhemmet så beror det också på bristande kunskaper och rutiner, enligt Nordström.
– Den boende har inte varit bortglömd utan har fått mat och medicin. Hon kan gå själv men har inte velat flytta på sig. Hon har inte heller suttit 21 timmar i samma fåtölj men väldigt många timmar och det är så klart inte bra, säger hon.
Enligt Nordström har personalen försökt förmå personen att flytta på sig men inte lyckats och inte heller kontaktat chef eller sjuksköterska.
Nu är saken utredd och flera åtgärder vidtagna, bland annat har personalen fått lära sig mer om hur man hanterar dementa.
– De har genomfört snabba, konkreta åtgärder och så finns det flera som är under planering. Under hösten ska till exempel hela Hällsjöhemmet få vidareutbildning, säger Anita Nordström.

Kritiken från sjuksköterskorna rör samma sak: Brist på kunskap bland omsorgspersonal.
– Tyvärr är långt ifrån alla anställda undersköterskor, konstaterar Nordström.
Vårdbiträden behöver inte ha någon särskild utbildning, men omsorgsnämndens ordförande säger att de för den skull inte “plockas in direkt från gatan”.
– Nej, efter intervju och språktest så väljer vi ut dem med bäst förutsättningar, men ibland räcker inte det ändå.
– Vi avslutar också anställningar fortlöpande när vi märker att det inte fungerar och överanställer därför alltid inför sommaren, fortsätter hon.

På äldreboenden och inom hemtjänsten arbetar i dag 951 personer med att ta hand om 2 048 Borlängebor. Anita Nordström betonar att de allra flesta av dem gör en värdefull insats – oavsett utbildningsgrad.
– Många gör verkligen sitt yttersta för att Borlängeborna ska få en god vård och omsorg.
Men hon säger också att kommunen måste sätta in extra åtgärder för att höja kompetensen hos de outbildade.
– De måste få rätt förutsättningar för att klara sitt jobb. Det är bättre både för dem själva, vårdtagarna och den övriga personalen.
Något av det som nu föreslås är en längre introduktion än de fyra dagar som nu ges, ett program för att utveckla kompetensen stegvis inom yrket, kvalitetsansvariga på arbetsplatserna och bättre dialog med medarbetarna.
– Det kommer att kosta pengar, men jag är övertygad om att det är värt det, säger Anita Nordström.
Kommer en händelse som den på Hällsjöhemmet inte inträffa igen?
– Jag törs inte lova att något aldrig någonsin kommer att hända, men de här åtgärderna tror jag är väldigt bra för att förebygga det.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS