Nu kamerabevakas det populära Dikarbacken, efter att en griskulting i maj stals från Naturskolans hagar på platsen och senare hittades död vid Stångtjärn. Bevakningen är en form av trygghet för såväl djur som personal på naturskolan. “Det är ju en otrygghetskänsla att komma till jobbet och inte veta om djuren fått vara i fred”, konstaterar naturskolepedagogen Anders Sjöberg.
Foto: Sonny Jonasson

Efter döda griskultingen – nu kameraövervakas populära Dikarbacken

FALUN I maj tog någon eller några en griskulting från dess mamma vid Falu Naturskolas hagar på Dikarbacken. Dagen efter hittades den livlös i vattnet, långtifrån den lilla kultingens hem.

Till följd av detta kameraövervakas nu området, för djurens säkerhet.
– Det är ju en otrygghetskänsla att komma till jobbet och inte veta om djuren fått vara i fred, säger Anders Sjöberg, pedagog vid naturskolan.

Det livlösa djuret upphittades vid Stångtjärn, och det står enligt kunnig personal klart bortom alla tvivel att djuret blivit transporterat dit för annat än egen maskin. Från Dikarbacken på Lilltorpet och bort till Stångtjärn är det cirka sex kilometer. Och Falu kommun har tidigare konstaterat att griskultingen dagen innan den hittades fanns på Dikarbacken när djuren utfodrades.
– Nej, den här griskultingen var alldeles för liten för att lämna sin mamma, konstaterar Anders Sjöberg.
– Någon har tagit den från Dikarbacken och sannolikt dränkt den i Stångtjärn.
Tidigare incidenter visar också hur inkräktare på området i fjol klottrade på träd, naturskolans material och dessutom på två grisar.

Nu kameraövervakas Dikarbacken.
– Ja, så är det, vilket är positivt samtidigt som det är synd att det ska behövas.
– Tidigare har vi också haft en frivilligorganisation som hållit koll på området nattetid, och det här är ju bevakningskostnader som kommunen får ta, suckar Anders.
Man har därtill förstärkt säkerheten på Dikarbacken med bland annat låsta hagar och grindar.

Bevakningsutrustningen har varit på plats några veckor. Besökarna till Dikarbacken informeras omgående om detta via skyltning placerad vid den pittoreska träbro som leder över ett litet vattendrag och förbinder förbipasserande väg med skogspartiet.
Kamerorna är aktiva under sen kväll, natt och tidig morgon. “Obehöriga äga ej tillträde i djurhagarna mellan kl 22.00-05.00, då även kamerabevakning sker. Detta görs för djurens säkerhet”, meddelar Falu kommun på nämnda skylt.

Händelsen är sedan tidigare polisanmäld, men i naturskolepedagog Anders Sjöbergs vetskap är ingen förövare ännu misstänkt för det inträffade. Kommunen och polisen uppmanar också den som gjort iakttagelser kopplade till händelsen i maj att kontakta polisen på telefon 114 14.

Anders sammanfattar kamerabevakningens funktion som en trösterik tillgång för personalen.
– Det är ju en otrygghetskänsla att komma till jobbet och inte veta om djuren fått vara i fred.

I ett mer upplyftande sammanhang konstaterar han att Dikarbacken är påtagligt populär bland både lokalbefolkning och utsocknes gäster.
– Det är otroligt mycket folk. Helt fantastisk med så många besök, och det är så många som uttalar sig positivt om djuren och naturen.
– Till viss del känns det som att vi fortfarande bara är i startgroparna med den här verksamheten, så i det avseendet känns det lovande inför framtiden, säger Anders Sjöberg.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS