Skidspelens första dag bjöd sol, kyla och dramatik på Lugnets skidstadion. I damernas 10 km fristil knep Ebba Andersson bronset och hemmahoppet Maja Dahlqvist slutade på en 16:e plats.

Ebba Andersson trea när Diggins segrade i Falun

FALUN I barsk januarikyla avgjordes två stjärnspäckade race under Svenska Skidspelens första dag. Överst på pallen i Falun stod en rysk herre och en amerikansk dam.

Dalahoppen är i årets, av kända skäl publikfria, upplaga av Svenska Skidspelen flera till antalet. Tyvärr hade emellertid ingen av dem en av säsongens bättre dagar under fredagens friskt frostnupna tävlingar i Falun.

Calle Halfvarsson slutade på 30:e plats i herrarnas 15 kilometer fristil, där Karl-Johan Westberg blev bäste svensk, 1,44 minuter efter triumferande ryssen Alexandr Bolshunov.
Som tvåa och trea hittas norrmännen Simen Hegstad Krueger respektive Sjur Roethe.

I damernas 10 kilometer fristil bjöd slutstriden ett rafflande drama där slutligen amerikanskan Jessica Diggins knep förstaplatsen, två sekunder före norska världscupsmonstret Therese Johaug. I blågul aspekt visade sig Ebba Anderssons dagsform vara tämligen vältajmad, vilket renderade Piteå-åkaren en bronsmedalj. Tiden protokollfördes som 14,6 sekunder efter segrande Diggins.

På ett soligt och kyligt Lugnet, med i vissa åkares omdöme bitvis något isiga kurvor, slutade Falun-Borlänge SK:s Maja Dahlqvist på 16:e plats.

På lördag är Lugnets Skidstadion centrum för herrarnas 15 kilometer masstart i klassisk stil samt damernas 10 kilometer masstart i samma disciplin. Söndagen ser världseliten göra upp i den klassiska sprintens kval och sedermera final.