ANNONS

Jimmy Wecksell (lärare), Hampus Flink, Jonas Anjou, Simon Anjou, Edwin Mattiasson och Kirsi Wikström är några av dem som läser e-sport vid Karlfeldtgymnasiet.
Foto: Rebecca Linder

E-sport en växande trend

AVESTA. Sedan tre år tillbaka erbjuder Karlfeldtgymnasiet e-sport på schemat. I dagsläget är det ett tiotal elever som valt detta.

– När Avesta drog igång detta så var de bland de första i landet. Nu blir det allt vanligare att skolor erbjuder e-sport, säger Jimmy Wecksell.
Han är lärare i e-sport här sedan höstterminens start. Han spelar själv och har gjort det i många år. Hans bröder Jesper och Linus är professionella spelare och tillsammans driver de också e-sportbutiken JW Gaming här i stan.
– I somras blev jag tillfrågad om jag ville bli lärare i e-sport här på gymnasiet och jag fick en bra känsla direkt och tackade ja, berättar Jimmy Wecksell.

Utbildningsmaterial finns färdigt i en plattform som heter Learn to e-sport men sen har Jimmy ganska fria händer att utforma utbildningen. Eleverna har valt e-sport som individuellt val. Två pass i veckan med e-sport har de, både teori och praktiskt spelande. Väljer man e-sport får man också 1,5 timme extra idrott i veckan på schemat. Detta eftersom man har sett att fysisk aktivitet är bra för att kunna utvecklas inom e-sport.
– Jag ser ju vilka elever som behöver träna på vissa saker för att de ska utvecklas i det spelet som de spelar, säger Jimmy.

För ska man bli professionell spelare så fokuserar man alltid på ett spel. Här på gymnasiet i Avesta så spelar de allra flesta League of legends. En av dem är Hampus Flink som studerar på barn- och fritidsprogrammet. Han började spela för att hans bror gjorde det och sedan dess så är han fast. När han såg möjligheten till att få utvecklas inom e-sport i skolan tog han den direkt.
– Det skulle självklart vara kul att bli proffs och här får man hjälp att utvecklas. Det är roligt när man verkligen kan se hur man förbättras, säger Hampus.

De flesta som läser e-sport är killar. Men det finns en tjej som läser e-sport här nu. Kirsi Wikström läser ekonomiprogrammet och började spela för fem år sedan. Hon spelar ett par timmar nästan varje dag och det är League of legends som gäller.
– Det är lite svårt att förklara varför det är så roligt, men det är ett teamspel uppbyggt med många olika karaktärer. Jag har länge drömt om att bli professionell spelare, säger Kirsi Wikström.

Och att kunna försörja sig som professionell inom e-sport har blivit allt mer vanligt och det har hänt otroligt mycket under de senaste tio åren. Jimmy Wecksell berättar att för tio år sen tjänade man som proffs kanske 6-7000 kronor i månaden.
– När jag spelade som mest så gick det inte att leva på sporten. Nu tjänar ett proffs mellan 100 000-250 000 kronor i månaden, säger Jimmy.

Publicerad i Annonsbladet Avesta/Norberg vecka 51.

Facebook

ANNONS

ANNONS