Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
I mars 1998 öppnade Anette Andersson klädaffären Duvan på Åsgatan i centrala Hedemora. På onsdag firas Duvans 25-årsjubileum med en jubileumskväll på Hedemora Folkets park.
Foto: Pär Sönnert

Duvan fyller 25 år med stor jubileumskväll

HEDEMORA. 1998 stod Anette Andersson inför ett vägskäl. Skulle hon fortsätta som grafiker eller våga ta steget att fullt ut satsa på att sy och hyra ut bal- och brudklänningar och även växla upp genom att ta över en klädaffär i centrala Hedemora? – Jag tänkte ”Går det så går det”, säger Anette Andersson som nu firar 25 år med sin klädaffär Duvan.

Anette Andersson tar emot i Duvans lokaler mitt på Åsgatan i centrala Hedemora. På bottenplan finns själva butiken och i källaren samsas personalutrymmen och fikarummet med lagerutrymmen.
– Det har varit klädaffärer i den här lokalen ända sedan huset byggdes på 1950-talet. Före mig hette klädbutiken Misteln, berättar Anette.
Hon började dock sin karriär inom ett helt annat skrå, som grafiker på Hedemorabladet – vilket för övrigt är en av förlagorna till denna tidning som i dag heter Lokalt i.
– Med tanke på min bakgrund så tycker jag att det är roligt att göra mina egna annonser. När jag var barnledig på 1990-talet så började jag sy kläder åt andra. Dessutom sydde jag bal- och brudklänningar som jag hyrde ut. Efterfrågan blev så stor att jag behövde välja om jag skulle lägga ner syintresset eller växla upp och satsa helt på det. Sedan fick jag chansen att köpa den här lokalen och då gjorde jag det, i väntan på att jag skulle komma på vad jag skulle bli när jag blev stor. Och nu kan man kanske säga att jag har blivit stor då, säger Anette Andersson.

Anette Andersson med två av sina anställda, Carina Ruth och Karin Englund.

Varför blev det just namnet Duvan?
– Oj, det är det många som undrar. 1994 startade jag en enskild firma som hette Lilla Duvan. Detta eftersom Svempa, min dåvarande sambo – som jag numera är gift med – kallade mig för Lilla Duvan. Sedan kändes det naturligt att byta namn till ”bara” Duvan när jag ”levlade upp” och tog över klädaffären.
Kallar han dig fortfarande för Lilla Duvan?
– Jodå, det händer fortfarande.

Det har gått 25 år sedan Anette Andersson slog upp dörrarna till Duvan. “Jag fick chansen att köpa den här lokalen och då gjorde jag det, i väntan på att jag skulle komma på vad jag skulle bli när jag blev stor. Och nu kan man kanske säga att jag har blivit stor då”, säger hon.

Hon behöll verksamheten med bal- och brudklänningarna i några år innan allt fokus lades på att driva klädaffären.
– Det blev svårt med nischen mot bal och bröllop, det är så säsongsbetonat då det nästan enbart innebar jobb under vår och sommar. När jag jobbade med bal och bröllop så hade vi även frackar och smokingar här och under en väldigt kort period provade jag även med att ha ett mindre sortiment av herrkläder men jag insåg att det är bättre att jag fokuserar på det jag var bäst på, vilket vad damkläder. Men det händer faktiskt fortfarande att det ringer folk och undrar om jag har kvar några bal- eller bröllopsklänningar, säger Anette Andersson.

Anette Andersson började med att sy och hyra ut bal- och brudklänningar. Den biten fick hon dock lägga ner då klädaffären tod för mycket tid. “Men det ringer fortfarande folk och frågar efter balklänningar att hyra”, berättar hon.

På onsdag, den 29 mars, firar Duvan 25-årsjubileum med en jubileumskväll i Hedemora Folkets Park. Förutom en föreläsning om hälsoinspiration av Sofia Ståhl blir det även två modevisningar samt mingel.
– Krusidull är också med och visar barnkläder. Det kommer bland annat att visas upp matchande kläder för fyra generationer. Under kvällen vill vi visa upp bredden på vårt utbud. Tolv modeller kommer att visa upp Duvans vårmode. Flera av dem är tidigare anställda. Vi har inte haft någon hög personalomsättning och jag har en bra relation med samtliga. En av modellerna är Gunborg Morén, som jobbade här med mig under de första tio åren, berättar Anette Andersson.
Duvan har provat på att driva egen webbshop men då det tog för mycket tid och energi valde Anette att lägga ner den biten.
– I stället har vi satsat mer på att anordna olika tjejkvällar. Vi har även haft modevisningar på restauranger här i Hedemora. Jag tror att vi har betat av alla restauranger under årens lopp. Dessutom har vi varit i Sagateatern och Folkets hus i Vikmanshyttan, säger Anette Andersson.

Hur har branschen förändrats sedan 1998?
– Webbhandeln har ju börjat och exploderat. Och den är som den är, vi måste försöka konkurrera med andra saker som fördelen med att ha ett fysiskt möte med kunderna. Ett gott bemötande och en god service till kunderna, det är nog en förklaring till att vi fortfarande finns kvar efter 25 år, säger Anette Andersson.
Fotnot: På sid 8 finns en stor intervju med Sofia Ståhl som berättar om sin medverkan på Duvans jubileumskväll.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!