ANNONS

En duo från Hedemora kommun har dömts för flera brott, som har begåtts i hemkommunen samt i Säters och Norbergs kommun. Mannen döms även för häleri då han haft ett fordon, som stulits från Norbergs Slalomklubb, i sin ägo.
Foto: Dreamstime

Duo döms för flera brott – hade fordon som stulits från slalomklubben

HEDEMORA/SÄTER/NORBERG En duo från Hedemora kommun har dömts för flera brott, som har begåtts i hemkommunen samt i Säters och Norbergs kommun. Det handlar bland annat om flera stöld-, trafik- och narkotikarelaterade brott. Mannen döms även för häleri då han haft ett fordon, som stulits från Norbergs Slalomklubb, i sin ägo.

Den nu dömda duon består av en man i 30-årsåldern och en kvinna i 35-årsåldern. Båda är bosatta i Hedemora kommun.
I mitten av februari 2021 larmades polisen till en biltvätt i Hedemora kommun, som en person bröt på. Polispatrullen anträffade kvinnan, som hade 97 polletter på sig, samt ytterligare 18 polletter som förvarades i bilen.

Kvinnan förnekade brott och uppgav att hon hade köpt polletterna, då hon tvättade sin bil väldigt ofta, en förklaring som Falu tingsrätt inte köper – bland annat då kvinnan även uppgett att hon hade väldigt ont om pengar vid denna tidpunkt. Dessutom lämnade ett vittne ett signalement på gärningspersonen som stämmer överens med kvinnan och tingsrätten anser därför att hon är skyldig till stölden.

I slutet av oktober 2019 hade mannen en sexhjuling i sin ägo. Fordonet hade dessförinnan stulits från Norbergs Slalomklubb. Mannen har förnekat brott och uppgett att han bytt till sig sexhjulingen mot en personbil men att han inte vet vem personen som bytte bort det sexhjulingen var. Tingsrätten anser att mannen borde ha insett att fordonet kunde vara stulet och dömer honom för häleri.

De övriga brotten som duon misstänks för har de erkänt. Det handlar bland annat om bilfärder som gjorts trots att båda har saknat körkort, samt innehav och brukande av narkotika. Dessa brott har begåtts i Hedemora, Västerås och Säters kommun.

Falu tingsrätt dömer mannen för fem fall av ringa narkotikabrott, två fall av grov olovlig körning samt ett fall vardera av häleri, rattfylleri och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Han döms till villkorlig dom samt till att betala 60 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 3 000 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden samt stå för kostnaden för provtagning och analys, vilket uppgick till 2 078 kronor.

Kvinnan döms till skyddstillsyn för stöld, ringa stöld, olovlig körning och ringa narkotikabrott. Dessutom ska hon betala 800 kronor till Brottsofferfonden samt stå för kostnaden för provtagning och analys, vilket uppgick till 1 239 kronor

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 3, 2022.

Facebook

ANNONS

ANNONS