ANNONS

Svenska Innebandyförbundet valde med tanke på rådande pandemiläge att blåsa av SM-slutspel och SSL-kval. Seriesegrande IBF-herrar tilldelas guldet, och de likaledes seriedominanta damerna kliver upp i superligan. “Vi har gjort en fantastisk säsong och visat att vi är bäst i Sverige”, framhåller backprofilen Emil Johansson.
Foto: Sonny Jonasson

Dubbla triumfer för IBF Falun

FALUN En säsongsavslutning utan slutspel och kval. Men med mästarglans och avancemang för IBF Falun. Herrarna tilldelas SM-guldet och damerna är klara för högsta serien.

– Jag känner att det inte kan bli mer rättvist på såväl herr- som damsidan, fastslår damlagets tränare Daniel Dalbjer.

Innebandysäsongen 2019/2020 avslutades i förtid för att minska riskerna för smittspridning av coronaviruset. Svenska Innebandyförbundet beslutade att det var färdigspelat, vilket föranledde SM-guld till IBF Faluns herrar och avancemang till Svenska Superligan för damerna.
– Med tanke på att smitta skulle kunna sätta hela lag ur spel kändes det orättvist att spela vidare, men samtidigt är det rättvist att vi koras som segrare, redogör IBF-herrarnas Emil Johansson.

Han utvecklar:
– Ett annorlunda SM-guld, men vi ber absolut inte om ursäkt. Vi har gjort en fantastisk säsong och visat att vi är bäst i Sverige.
Johansson skrev i julas på fyraårskontrakt för klubben, och han vittnar om en redan nu förhållandevis stabil spelarstomme inför nästa säsong.
– Tror inte det blir några större rockader på spelarfronten. Några funderar på att kanske lägga klubban på hyllan, men i övrigt är nog de flesta i hamn inför fortsättningen.
– Vi kör individuell träning 3-4 veckor framöver innan vi får lite semester. Sedan kör vi i gång på allvar igen, säger Emil Johansson.

Damlagets målmedvetna satsning att nå SSL är nu verklighet. Man har dominerat händelserna i Allsvenskan Östra, och är alltså åter i innebandyns finrum.
Huvudtränaren Daniel Dalbjer tycker i likhet med Emil Johansson att förbundets beslut innebär sportsliga följder av rättvis karaktär.
– Känner mig helt säker på att vi är bästa allsvenska lag och värda att gå upp. Vi är som sagt inte i SSL för att titta på utan för att ta ligan med storm.
– Däremot får framtiden visa om det är något vi bevisar direkt eller om det tar tre år. Vi kommer att möta motstånd med betydligt högre stabilitet och större styrkor, så vi är samtidigt ödmjuka inför det som komma skall.

En för ledarstaben och laget lovande framtidspotential återfinns i klubbens juniorer.
– Det är en stor tillgång med så väl fungerande juniorverksamhet och vi har i dagsläget flera otroliga talanger, understryker han.
Daniel Dalbjer sammanfattar:
– IBF Falun som klubb är världsledande inom innebandyn, och det är grymt att kunna konstatera att damlaget nu också är tillbaka där vi hör hemma.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna vecka 14 2020.

Facebook

ANNONS

ANNONS